Viitorul sună bine. Tricoul „inteligent” poate monitoriza sănătatea umană în timp real

Viitorul sună bine. Tricoul „inteligent” poate monitoriza sănătatea umană în timp real

Cercetătorii de la Universitatea americană Rice au creat un prototip de îmbrăcăminte „inteligentă” care poate monitoriza sănătatea umană în timp real. Pentru aceasta ei au incorporat într-un tricou obișnuit un fir conductor de nanotuburi.

Fibrele sunt proiectate pentru a monitoriza ritmul cardiac și pentru a înregistra o electrocardiogramă (ECG) a persoanei. Ele au aceeași conductivitate ca firele metalice. În același timp, astfel de haine pot fi spălate, sunt mult mai confortabile decât monitoarele de inimă voluminoase și nu se rup chiar și la mișcări intense. Lățimea inițială a firului de nanotuburi este de 22 microni.

Creatorii tricoului inteligent au conectat trei noduri a câte șapte fire fiecare - un astfel de fir are aceeași dimensiune ca și cel obișnuit și poate fi cusut. Experimentele au arătat că tricourile produc ECG-uri chiar mai precise decât dispozitivele obișnuite. Dar pentru efectul dorit, țesătura trebuie să se potrivească perfect. În viitor, autorii proiectului intenționează să utilizeze secțiuni mai dense de fire de nanotuburi de carbon pentru a crește suprafața pentru contactul cu pielea. Oamenii de știință au menționat că la tricoul inteligent pot fi conectate dispozitive electrice precum Bluetooth, care transmite date către un smartphone sau un monitor Holter.

Îmbrăcămintea inteligentă reprezintă un progres pentru cei cu afecțiuni cronice

Fibra de nanotuburi de carbon a fost creată în 2013. Cercetările au arătat că are o gamă largă de utilizări în medicina modernă. Așadar, aceasta a fost folosită pentru implanturi de inimă și cohleare, precum și pentru dezvoltarea de interfețe electronice sincronizate cu creierul. „Datorită combinației de conductivitate, contact bun cu pielea, biocompatibilitate și moliciune, filamentele de nanotuburi de carbon sunt o componentă naturală pentru dispozitivele purtabile”, au remarcat experții.

Îmbrăcămintea inteligentă reprezintă un progres semnificativ pentru cei cu afecțiuni cronice, în special pentru cei care necesită o monitorizare permanentă. Evoluțiile recente prevăd că mai multe stări de sănătate care provoacă în prezent o mulțime de disconfort personal și pierderi economice semnificative ar putea fi în curând mai ușor de gestionat cu ajutorul îmbrăcămintei inteligente. Există o piață uriașă pentru textile inteligente, iar noile inovații din acest domeniu continuă să crească.

 

Ne puteți urmări și pe Google News