Românii sunt discriminați în Marea Britanie. MAE intervine în scandalul momentului de la granița UE
- Sabina Popescu
- 16 septembrie 2021, 23:38
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a reacționat, joi, în urma situației prezentate de presa britanică, din care reiese că românii au devenit victime ale unei „profilări rasiale” la intrarea în Marea Britanie. Peste 60% dintre cetățenii UE supuși controalelor de frontieră sunt români, a dezvăluit, joi, presa internațională. Astfel, MAE solicită autorităților britanice să nu discrimineze românii.
MAE îi reproșează Marii Britanii lipsa de comunicare
Noile cifre guvernamentale puse la dispoziție de către oficiali, cu privire la situația de la granița Marii Britanii, arată că mai bine de 60% dintre cetățenii UE opriți și interogați la punctele de frontieră de către agenți, după Brexit, sunt români. Situația ridică semne de întrebare printre avocați, care spun că ar putea fi vorba despre o posibilă „profilare rasială”.
MAE a precizat că Ambasada României la Londra urmează să facă demersuri pentru a evita discriminarea românilor. Autoritățile au atras atenția Marii Britanii că, în cazul în care autoritățile britanice ar fi identificat dificultăți în deplasările efectuate de cetățenii români ca urmare aplicării noilor condiții de intrare și ședere generate de Brexit, acestea ar fi trebuit comunicate autorităților române astfel încât să fie evitată situații ce presupun controale sistematice, motivate de criteriul cetățeniei.
Românii nu trebuie discriminați. Mesajul integral al MAE
„Ministerul Afacerilor Externe s-a sesizat cu privire la datele statistice apărute în presa britanică referitor la controalele autorităților de frontieră britanice care ar viza cu precădere cetățeni români și a solicitat prin Ambasada României la Londra clarificări la nivelul Home Office. Ambasada României la Londra urmează să prezinte elementele rezultate din interacțiunea cu Home Office și Delegației UE în plan local, precum și să semnaleze preocupările la nivelul Foreign, Development and Commonwealth Office.
În egală măsură, Ministerul Afacerilor Externe a transmis preocuparea față de această situație de fapt și Ambasadei Regatului Unit în România, cu solicitarea de clarificare de către autoritățile britanice a situației. A evidențiat faptul că, în cazul în care autoritățile britanice ar fi identificat dificultăți în deplasările efectuate de cetățenii români în Regatul Unit cu începere de la 1 ianuarie 2021, urmare aplicării noilor condiții de intrare și ședere generate de Brexit, acestea ar fi trebuit comunicate în prealabil autorităților române și evitată o abordare fundamentată pe controale sistematice, motivate de criteriul cetățeniei.
Ministerul Afacerilor Externe a solicitat o abordare proporțională, echilibrată, din partea autorităților britanice la momentul dispunerii și efectuării controalelor la frontieră în raport cu cetățenii români, în spiritul relațiilor bilaterale apropiate, precum și de o manieră similară celor dispuse și față de cetățenii celorlalte state membre UE.
Ministerul Afacerilor Externe reamintește că asigurarea unui tratament nediscriminatoriu cetățenilor români în Regatul Unit în raport cu cetățenii celorlalte state membre UE, constituie o preocupare constantă a instituției și a conducerii MAE, în contextul noilor relații generate de ieșirea Regatului Unit din UE”, a comunicat, joi, MAE.
Datele guvernamentale care monitorizează situația de la punctele de trecere a frontierei Marii Britanii în primele șase luni ale anului 2021 ridică semne de întrebare cu privire la posibile „profiluri rasiale” în funcție de care cetățenii Uniunii Europene sunt opriți de agenții de frontieră. Peste 60% dintre aceștia sunt români, a relatat, miercuri, presa internațională.
Controalele ofițerilor de frontieră pot fi „traumatizante”. „Profilarea rasială este discriminatorie”
Cetățenii din țările din nordul Europei abia dacă au fost supuși noilor controale ale imigrației – doar cinci danezi au fost opriți, 59 de persoane din Belgia și alte 144 de persoane din Franța au fost interogate de polițiștii de frontieră, în condițiile în care dintre 7.249 de cetățeni UE supuși verificărilor, 4.482 au fost români.
Firma de avocatură Bates Wells a declarat, în urma analizei cifrelor, că deși datele ar putea reflecta un număr disproporționat de mare de români care încearcă să intre în Marea Britanie după ce libera circulație a fost supusă restricțiilor, acestea ridică întrebări cu privire la posibilele profiluri rasiale, aplicate la frontieră.
„Este legitim să se facă verificări generale cu scopul de a controla imigrația ilegală, dar aceste ultime cifre ridică întrebarea dacă există o agendă de fond. Aceste tipuri de controale pot fi traumatizante și există riscul ca ofițerii de imigrare să vizeze persoane nevinovate. Profilarea rasială este discriminatorie și trebuie eliminată din fașă dacă se întâmplă”, a declarat Chetal Patel, avocat specializat în imigrație și partener la Bates Wells.