Pensiile au crescut cu doar 11 lei, facturile la utilități au explodat: ”O să calculeze până o să moară toţi pensionarii”

Pensiile au crescut cu doar 11 lei, facturile la utilități au explodat: ”O să calculeze până o să moară toţi pensionarii” Sursa foto: Arhiva EVZ

Veniturile pensionarilor au înregistrat creșteri infime în contextul scumpirilor cărora vârstnicii le fac față tot mai greu. De altfel, românii spun că vor „mânca mai puțin” pentru a reuși să economisească suficienți bani pentru plata facturilor la iarnă. Pensionarii acuză că autoritățile „își bat joc” de ei, iar unii sunt nevoiți să muncească mai mult pentru a reuși să-și acopere cheltuielile.

Veniturile pensionarilor au crescut, în trimestrul al doilea față de primele trei luni ale anului 2021, cu 11 lei, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS). În contextul ultimelor scumpiri, vârstnicii apreciază că această sumă este una infimă și acuză oficialii de bătaie de joc.

Pensiile românilor au crescut cu doar 11 lei

Pensia medie lunară s-a majorat, în trimestrul al doilea, de la 1.650 de lei la 1.661 de lei, adică în perioada aprilie-iunie 2021, pensia a crescut cu doar 11 lei față de primele trei luni ale anului curent. În România, la momentul actual, sunt aproximativ 5 milioane de vârstnici care încasează o pensie de 1.661 lei, însă există foarte mari discrepanțe și între pensiile medii, în funcție de regiunea în care locuiesc vârstnicii.

De exemplu, în municipiul București, un pensionar încasează o pensie medie de 2.024 lei în timp ce în municipiul Botoșani, pensia medie nu trece de 1.272 de lei pe lună. Românii acuză bătaia de joc a oficialilor, mai ales în contextul scumpirilor de peste 20% la gaze, energie electrică și ulei alimentar.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cum reacționează vârstnicii. „O să moară toți”

În ultimul an de zile, gazele naturale s-au scumpit cu 20%, energia electrică cu 25%, iar uleiul alimentar este mai scump cu 21%. Românii consideră că suma de 11 lei cu care a crescut pensia este una neglijabilă.

„Putea să crească cu rata inflației în primul rând și pe urmă s-a făcut un an de zile de când de când nu s-a mai mărit pensia. Și acum au desființat și punctul de pensie și ei tot calculeze. O să calculeze până o să moară toţi pensionarii și nu o să mai aibă să dea pensii la nimeni", a spus un pensionar.

„Neglijabilă total. Evident, nu pot face nimic. Eu sunt pensionar, pensia este neglijabilă pentru mine. Muncesc mai mult ca oricând, am firmă mea că altfel nu aș rezista”, s-a exprimat un alt vârstnic, potrivit antena3.