A murit Ion Caramitru. Victor Rebengiuc: „O emblemă care a picat în acest moment”

A murit Ion Caramitru. Victor Rebengiuc: „O emblemă care a picat în acest moment”Sursa foto: arhiva EVZ

Ion Caramitru a murit la Spitalul Elias din Capitală în urma unei infecții cu stafilococ.

Marele actor și director al Teatrului Național, Ion Caramitru a încetat din viață, la 79 de ani. La fel ca și Ivan Patzachin, Ion Caramitru se afla de mai multă vreme internat la Spitalul Elias din București. Medicul Mugur Ardelean, managerul Spitalului Elias a anunțat decesul marelui actor, într-o declarație publică.

„După o nemeritată suferinţă, maestrul Ion Caramitru s-a stins din viaţă în după-amiaza de astăzi la Spitalul Universitar de Urgenţă Elias.  Dumnezeu să îl odihnească!”, a transmis managerul spitalului, medicul Mugur Ardelean.

Ion Caramitru era internat, în stare gravă, de aproape o lună, dar medicii au sperat că își va reveni. El a contactat o infecție cu un stafilococ, iar acest lucru i-a fost fatal. Informația a fost confirmată de mai multe surse din cadrul Teatrului Național din București.

Victor Rebengiuc despre Ion Caramitru

Marele actor Victor Rebengiuc, prieten cu Ion Caramitru, a comentat moartea acestuia, arătând că este o pierdere uriașă pentru teatrul din România. Actorul a precizat că Ion Caramitru a fost o emblemă a teatrului care nu va mai putea fi înlocuită, cel puțin zece ani de acum înainte.

„Este o mare pierdere pentru teatrul românesc. Am fost prieteni din anii 60, de când era student, iar eu devenisem actor. Este o pierdere uriașă pentru teatrul românesc. O emblemă care a picat în acest moment și nu mai poate fi înlocuită”, a afirmat actorul Victor Rebengiuc, pentru Digi 24.

Victor Rebengiuc a subliniat în mai multe rânduri că moartea lui Ion Caramitru este o mare pierdere pentru teatrul românesc. Totodată el a precizat că nu a știut de boala acestuia și că a fost ceva neprevăzut. Marele actor al Teatrului Național a precizat că ultima oară a vorbit cu prietenul său, Ion Caramitru, în luna iulie

„Nici el nu a știut că este bolnav… Am vorbit cu el la telefo era la Moeciu. Soția lui, Mihaela, mi-a spus, ulterior, după convorbirea aceasta, că avea niște stări ciudate. A început să se simtă rău, să vorbească neinteligibil, iar apoi și-a revenit. După aceea și-au dat seama că este o problemă, s-au urcat în mașină și au venit la București, unde a fost internat până astăzi”, a mai precizat Victor Rebengiuc.

Viața lui Ion Caramitru

s-a născut pe 9 martie 1942, în București și a decedat pe 5 septembrie 2021. A fost unul dintre cei mai importanți actori de teatru și de film, regizor, dar și politician. A fost ministru al Culturii între 1996 și 2000, în cabinetul Victor Ciorbea.

A fost căsătorit cu actrița Micaela Caracaș și a avut trei băieți: Ștefan, Andrei și Matei Caramitru. A fost președinte al UNITER din 1990, iar începând cu anul 2005 a fost directorul Teatrului Național din București.

Teatrul National Bucuresti

Teatrul National Bucuresti

A jucat în mai multe producții de teatru și film

Ion Caramitru a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale, în 1964. El a debutat cu un an înainte la Teatrul Bulandra, cu rolul principal în Hamlet de William Shakespeare. A fost căsătorit cu actrița Micaela Caracaș și a avut trei băieți: Ștefan, Andrei și Matei Caramitru.

A fost protagonist în mai multe producții teatrale ale unor regizori importanți precum Liviu Ciulei, Moni Ghelerter, Andrei Șerban, Silviu Purcărete, Sanda Manu, Cătălina Buzoianu, Alexandru Tocilescu și Sică Alexandrescu.

Ca regizor de teatru, operă și operetă, Caramitru a pus în scenă lucrări de Frederick Loewe (My Fair Lady), Marin Sorescu (A treia țeapă), Benjamin Britten (Micul coșar), Aleksei Nikolaevici Arbuzov (Minciuna), și Shakespeare (Neguțătorul din Veneția); adaptările sale la La Tragédie de Carmen a lui Peter Brook și Eugene Onegin de Piotr Ilici Ceaikovski au fost găzduite de Grand Opera House din Belfast, Irlanda de Nord.

Caramitru a jucat în peste 40 de filme de lung metraj, făcându-și debutul cu rolul secundar în Pădurea spânzuraților în regia lui Ciulei (1964).

Carieră politică sub semnul PNȚCD

Ion Caramitru a intrat în viața politică ca oponent al regimului comunist în timpul Revoluției Române din 1989. La 22 decembrie 1989, după ce președintele Nicolae Ceaușescu a părăsit Bucureștiul, Caramitru și cunoscutul scriitor disident Mircea Dinescu s-au alăturat mulțimii care ocupa clădirea Televiziunii Române ajungând un personaj central al Revoluției.

A fost membru al Frontului Salvării Naționale (FSN), guvernul format în jurul lui Ion Iliescu, fiind desemnat responsabil pentru Cultură.

După alegerile din 1990, când FSN a devenit un partid politic, s-a retras în semn de protest. Gestul a fost precedat de demisia altor intelectualii prezenți în Consiliul FSN, inclusiv Doina Cornea și Ana Blandiana).[

A fost membru al Alianței Civice, iar mai apoi s-a alăturat Partidului Național Țărănesc. A devenit ministru al Culturii după ce coaliția CDR a câștigat alegerile din 1996, în guvernele Victor Ciorbea, Radu Vasile, Mugur Isărescu.

A fost președinte al UNITER din 1990, iar începând cu anul 2005 a fost directorul Teatrului Național din București.

 

Ne puteți urmări și pe Google News