Alertă maximă. Cea mai rapidă variantă de până acum a ajuns în Europa. Vaccinul nu va putea neutraliza mutația C.1.2 

Alertă maximă. Cea mai rapidă variantă de până acum a ajuns în Europa. Vaccinul nu va putea neutraliza mutația C.1.2 

Oamenii de știință din Africa de Sud au sunat primii alarma asupra „celei mai mutante variante” a coronavirusului care se răspândește dincolo de granițele țării. 

Varianta nou identificată a virusului SARS-CoV-2 a apărut pentru prima dată în Africa de Sud în mai anul trecut ca o variantă potențială de interes.  C.1.2 a fost descris ca fiind cel mai rapid de până acum, cu modificări ale codului genetic care l-ar putea face mai transmisibil și potențial mai periculos.

Și mai îngrijorător, varianta a fost deja identificată în Marea Britanie

Potrivit unui raport publicat pe serverul medRxiv, C.1.2 se mândrește cu o rată de aproximativ 41,8 mutații pe an - aproape de două ori rata oricărei alte variante de îngrijorare. C.1.2 s-a răspândit de atunci în mai multe provincii și a înregistrat o serie de mutații îngrijorătoare pe parcurs.

Când coronavirusul se reproduce în corpul unei gazde, există o mică șansă să apară modificări genetice în codul virusului. Modificările ar putea face virusul mai docil sau mai transmisibil, așa cum a fost cazul variantei Delta identificată pentru prima dată în India.

Potrivit lui Ian M. Mackay, profesor asociat la Facultatea de Medicină a Universității din Queensland, C.1.2 descrie un grup de viruși cu o structură genetică similară, mai degrabă decât o singură tulpină mutantă a SARS-CoV-2.

El a explicat: „Virușii evoluează și mută continuu din cauza presiunilor selective. C.1.2 are câteva mutații individuale. Dar nu știm cu adevărat cum vor funcționa împreună ca pachet. Și este prea devreme pentru a spune cum aceste variante vor afecta oamenii în comparație cu alte variante”.

Expertul a adăugat că nu este nevoie să intrăm în panică, deoarece nu s-a răspândit încă pe scară largă. Până în prezent, varianta a fost identificată în opt țări din afara Africii de Sud.

Autorii lucrării au scris: „Linia C.1.2 a fost detectată pentru prima dată în provinciile Mpumalanga și Gauteng din Africa de Sud, în mai 2021. În iunie 2021, a fost detectat și în provinciile KwaZulu-Natal și Limpopo din Africa de Sud, precum și în Anglia și China”.

Începând cu 13 august a fost detectat în șase din nouă provincii din Africa de Sud

În afara Africii de Sud, varianta a fost găsită în Anglia, Elveția, Portugalia, China, Botswana, Noua Zeelandă, Mauritius și Republica Populară Democrată Congo.

Potrivit profesorului Mackay, care a discutat despre varianta C.1.2 într-un articol a scris că noua variantă are o serie de „ mutații individuale”. Dar încă nu este clar cum se vor comporta mutațiile și ce fel de impact - dacă există - vor avea asupra pandemiei.

Profesorul Mackay a spus: „În acest stadiu nu știm suficient despre cum se comportă C.1.2 la oameni, deoarece nu s-a răspândit încă suficient. „Reprezintă mai puțin de cinci la sută din cazurile noi din Africa de Sud și a fost găsit doar în aproximativ 100 de cazuri Covid din întreaga lume din luna mai”.

El a adăugat: „Sunt primele zile, deci este imposibil să se prevadă ce se va întâmpla cu C.1.2. S-ar putea extinde și depăși alte variante sau ar putea să scape și să dispară”.

Varianta nu a fost încă listată de Organizația Mondială a Sănătății ca VOC. Iar purtătorul de cuvânt al OMS, Margaret Harris, a declarat ieri într-un briefing al ONU că „nu pare să crească”.

Deocamdată, varianta Delta rămâne cea mai mare amenințare la adresa securității mondiale. Maria Van Kerkhove, epidemiolog, în cadrul OMS, a confirmat până acum aproximativ 100 de infecții cu C.1.2 la nivel mondial.

Ea a scris pe Twitter pe 30 august: „În acest moment, C.1.2 nu pare să fie în în creștere, dar avem nevoie de mai multe secvențieri pentru a fi efectuate și partajate la nivel global”.

Dar C.1.2 este monitorizat îndeaproape pentru semne de avertizare, în cazul în care începe să se răspândească mai mult, scrie Express.

Ne puteți urmări și pe Google News