Un copil e suspectat de două tentative de omor. Nimeni nu îi poate face nimic

Un copil e suspectat de două tentative de omor. Nimeni nu îi poate face nimicSursa foto: Dreamstime

În luna mai a lovit un coleg cu o bucată de bordură. Victima a scăpat cu viață, dar a avut nevoie de spitalizare. Cazul a fost preluat de cei de la Omoruri, Parchet și Poliție, după ce a fost o perioadă la Secția 15.

Pe 25 august 2021, își înjunghie un coleg de mai multe ori în burtă. Victima e la spitalul Marie Curie din Capitală, în stare gravă. Cazul este preluat de aceiași anchetatori.

Are două dosare penale de tentativă de omor și e liber, ba, mai mult, dacă are chef de școală, peste câteva zile, se va reîntâlni cu victimele sale.

Cum a fost posibil cazul petrecut miercuri seară într-un părculeț din Sectorul 4 al Capitalei, protagoniștii fiind elevi în clasa a VII-a la Școala Generală 189?

Simplu, din punctul de vedere al anchetatorilor autorul oribilelor fapte nu răspunde penal, neavând împlinită vârsta de 14 ani.

Se întocmesc actele, ca la orice alt dosar, și se închide apoi lucrarea.

Aici e clar de ce copilul a putut, la câteva luni după ce i-a pus unui coleg viața în pericol, să fie în părculeț, de data asta înarmat cu un briceag.

Dar Poliția nu e singura instituție care ar trebui să se implice în astfel de cazuri. Școala are mîinile legate, nu poate face nimic. Nici să îi ceară familiei să își mute copilul, să ”mai plimbe jetul” de violențe și pe la alții, nici măcar să îl mute în altă clasă. Oricum, la înjunghierea de miercuri seară, școala nu are nici o implicare, era vacanță, copiii erau în parc.

Regulile sunt făcute de așa fel încât un copil cu probleme să nu se simtă marginalizat, exclus de colectiv. De acord, dar până își fac efectul tratamentele la psiholog sau terapii de orice fel, ce se întâmplă? Potrivit noilor doctrine educaționale trebuie să privim totul cu pozitivism și înțelegere.

Cunosc destul de bine cazul unui copil din Pitești care, acum câțiva ani, își agresa colegii, tot pe fondul unor tulburări de ordin medical. Părinții din clasă au făcut mitinguri și tot ei au fost catalogați ”medievali și înapoiați”, pentru că nu înțeleg nevoile speciale. Dar nevoile specifice ale unui copil amenințat cu compasul, cum a fost atunci cazul, cine le înțelege?

Răspunsul Direcției de Protecție a Copilului în cazul băiatului cu două dosare penale în 2021 a fost că ei pot doar oferi sprijin prin consiliere celor care au copilul sub tutelă!

În concluzie, nimeni nu îi păzește pe copii în cazul unui coleg agresiv, totul urmând să se resolve cu ”vorba bună”.

Mentalitate cam progresivă și naivă, în condițiile în care natura umană nu a evoluat chiar atât de mult pe cât și-ar dori doamnele și domnii cu flori de lămâiță în păr.

 

Ne puteți urmări și pe Google News