Tensiuni între Moscova și Kiev. Descoperire terifiantă lângă Aeroportul Odesa. Sunt mii de morți

Tensiuni între Moscova și Kiev. Descoperire terifiantă lângă Aeroportul Odesa. Sunt mii de morți

LE MONDE. Gropile care conțin rămășițele a aproximativ 5.000 până la 8.000 de persoane au fost situate pe aproape cinci hectare de teren lângă Aeroportul Odesa

Conform estimărilor istoricilor ucraineni, câteva sute de mii de ucraineni au fost executați sau închiși în gulaguri în timpul epurărilor staliniste din anii 1930.

La Odessa, în sudul Ucrainei, au fost descoperite mai multe gropi comune care conțin rămășițele a mii de oameni masacrați în anii 1930 în timpul epurărilor staliniste - au anunțat autoritățile miercuri (25 august). Acesta este unul dintre cele mai mari astfel de situri din Ucraina, care a fost membră a Uniunii Sovietice.

Până în prezent, au fost descoperite douăzeci și nouă de gropi comune care conțin rămășițele a aproximativ 5.000 până la 8.000 de persoane, fiind amplasate pe un teren de aproape 5 hectare situat lângă aeroportul Odesa, a precizat Sergei Gutsaliuk, șeful filialei regionale a Institutului Memoriei Naționale. Acest număr ar putea crește în continuare, deoarece operațiunile sunt încă în desfășurare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Rămășițele au fost descoperite după ce oficialii orașului au ordonat săpături exploratorii pentru a autoriza lucrările de extindere a aeroportului, deoarece și în trecut au mai fost dezgropate gropi comune în zonă.

 Câteva sute de mii de victime

Potrivit lui Gutsaliuk, majoritatea victimelor, localnici, au fost împușcați în ceafă de către NKVD, poliția secretă sovietică - strămoșul actualului KGB.

Aceste execuții datează din anii 1937-1939, perioada Marii Terori staliniste. Totuși, potrivit lui Gutsaliuk, nu va fi posibilă identificarea victimelor, documentele referitoare la aceste epurări fiind clasificate ca secrete și păstrate la Moscova, care nu le va da Ucrainei din cauza relațiilor tensionate dintre cele două țări.

Săpăturile efectuate în zonă în 1943 și 2008 au permis exhumarea a aproape 1.600 de rămășițe, a explicat Gutsaliuk.

Conform estimărilor istoricilor ucraineni, câteva sute de mii de ucraineni au fost executați sau închiși în gulaguri în timpul epurărilor staliniste din anii 1930. Unul dintre cele mai cunoscute locuri de execuție este pădurea de lângă satul Bykivnia, aflată la periferia Kievului, unde zeci de mii de victime au fost îngropate.

Milioane de ucraineni au murit, de asemenea, în timpul Marii Foamete (”Holodomor”) din 1932-1933, un genocid - potrivit Ucrainei - orchestrat de Stalin pentru a suprima orice voință de independență.

https://www.lemonde.fr/international/article/2021/08/25/en-ukraine-decouverte-des-restes-de-milliers-de-victimes-des-purges-staliniennes_6092331_3210.htm lmer toute volonté indépendantiste .