Întâlnire la cel mai înalt nivel între șeful spionilor SUA şi liderul taliban în Afganistan. Ce pun la cale cei doi?

Întâlnire la cel mai înalt nivel între șeful spionilor SUA şi liderul taliban în Afganistan. Ce pun la cale cei doi?

Președintele SUA, Joe Biden, a trimis luni spionul de vârf pentru a-l întâlni pe șeful talibanilor. Este o întâlnirea diplomatică la cel mai înalt nivel de când grupul militant a preluat capitala Afganistanului, a informat Washington Post marți.

The Washington Post, care citează oficiali americani sub anonimat, a declarat că directorul CIA, William Burns, l-a întâlnit luni pe liderul taliban Abdul Ghani Baradar la Kabul, în timp ce administrația Biden continuă eforturile de evacuare a cetățenilor americani și a altor aliați în mijlocul haosului de pe aeroportul din Kabul. Oficialul SUA a confirmat întâlnirea cu condiția anonimatului, deoarece nu era autorizat să vorbească public. În schimb, CIA a refuzat să comenteze întâlnirea într-o declarație adresată NBC News , invocând politica agenției de a nu discuta niciodată călătoriile și întâlnirile directorului.

Șeful CIA s-a întâlnit în secret cu liderul taliban în timp ce evacuările militare din Afganistan continuă

Aşadar, conform cu cele relate de celebrul cotidian, William Burns (foto), directorul Agenţiei Centrale pentru Informaţii din SUA (CIA), s-a întâlnit luni, la Kabul, cu mollahul Abdul Ghani Baradar, liderul Biroului politic al Mişcării talibanilor afgani. Discuţiile probabil s-au concentrat pe operaţiunile de evacuare din Afganistan, care au termen-limită data de 31 august, dar care ar putea fi prelungite.

articole. [0] .image.alt

 Mollahul Abdul Ghani Baradar este liderul Biroului politic al Mişcării talibanilor afgani şi unul dintre adjuncţii liderului suprem al organizaţiei islamiste, Haibatullah Akhundzada.

Abdul Ghani Baradar (foto) este un lider influent al talibanilor, a participat la mai multe serii de negocieri cu Statele Unite şi va face parte din viitorul consiliu executiv din Afganistan.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cine este liderul taliban Mullah Abdul Ghani Baradar! El poate deveni noul președinte afgan

În timp ce zeci de avioane militare sosesc și pleacă în fiecare zi din Kabul, rapoartele indică faptul că americanii și afganii care doresc să părăsească țara se luptă să ajungă la aeroport. Talibanii au înființat puncte de control în toată țara în timp ce oamenii caută să scape de stăpânirea talibanilor.

Oficialii au confirmat, de asemenea, că americanii se confruntă cu amenințări din partea ISIS-K, o ramură a statului islamic care este un inamic jurat al talibanilor.

Biden spune că rămâne deschis extinderii termenului de evacuare și a menționat că discuțiile continuă

Preşedintele SUA, Joseph Biden, şi-a atras critici dure pe plan intern şi la nivel internaţional din cauza retragerii în mod brusc a trupelor din Afganistan, situaţie care le-a permis insurgenţilor talibani să ocupe numeroase provincii afgane şi zone din capitala ţării, Kabul. Alianţi ai SUA, în principal Marea Britanie, Franţa şi Germania, cer prelungirea operaţiunilor de evacuare din Afganistan a cetăţenilor străini, a colaboratorilor afgani şi a persoanelor care solicită azil din raţiuni de securitate.