Socialistul Pedro Sánchez nu renunță la putere

Socialistul Pedro Sánchez nu renunță la putere Premierul spaniol Pedro Sánchez și-a suspendat atribuțiile publice. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Premierul socialist spaniol Pedro Sánchez a anunțat că a decis să rămână în fruntea guvernului în ciuda a ceea ce a numit „campanie de discreditare”. El acuză opoziția de dreapta că se află la originea anchetei judiciare de corupție împotriva soției sale.

Socialistul Pedro Sánchez nu se dă dus de la putere

„Am decis să continui” în fruntea guvernului, a spus liderul socialist în vârstă de 52 de ani, aflat la putere din 2018, care a tăcut de la anunțul de miercuri al deschiderii acestei anchete împotriva soţiei sale pentru corupție și trafic de influență.

Dl Sánchez a păstrat tăcerea de la anunțul de miercuri de către o instanță din Madrid cu privire la deschiderea unei anchete preliminare pentru trafic de influență și corupție împotriva soției sale, Begoña Gómez. Uimind țara, el le-a scris spaniolilor o scrisoare de patru pagini în care le-a explicat că se gândește să demisioneze pentru a-și proteja familia.

Manevra populistă a lui Sánchez

Negând luni că a procedat în acest fel din „calcul politic”, el a cerut țării să întreprindă o „reflecție colectivă” asupra polarizării vieții politice, pentru a preveni ca „dezinformarea să condcă dezbaterea politică”.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Fie spunem 'destul', fie degradarea vieții publice ne va condiționa viitorul și ne va osândi ca țară”, a adăugat el.

Ancheta împotriva soției lui Pedro Sánchez, plasată sub sigiliul secretului investigaţiei, a fost deschisă în urma unei plângeri din partea asociației „Manos limpias” (Mâini curate), un colectiv considerat apropiat de „extrema dreaptă”.

De ce e acuzată soția premierului

Se referă în special, potrivit media online „El Confidencial”, la legăturile stabilite de Begoña Gómez cu grupul Globalia, sponsor al fundației în care lucra, pe vremea când Air Europa, companie aeriană aparținând Globalia, negocia cu Guvernul Sánchez obținerea unui ajutor de stat.

Această companie a primit efectiv, în noiembrie 2020, 475 de milioane de euro, dintr-un fond de 10 miliarde destinat sprijinirii companiilor strategice aflate în dificultate din cauza pandemiei. Însă alte zeci au beneficiat atunci de ajutor, inclusiv câțiva dintre concurenții săi (Iberia, Vueling, Volotea ...), potrivit La Libre Belgique.

(Traducere: Gabriela Sîrbu, RADOR RADIO ROMÂNIA)