Ministrul Finanțelor, gafă majoră în prima conferință de presă. Vîlceanu nu știe cât e salariul minim, dar se plâge de scumpiri

Ministrul Finanțelor, gafă majoră în prima conferință de presă. Vîlceanu nu știe cât e salariul minim, dar se plâge de scumpiri

Noul ministru al Finanțelor Publice, Dan Vâlceanu, nu cunoaște valoarea salariului minim net pe economie, dar se plânge că i s-au mărit facturile.

În prima sa conferință de presă, Dan Vîlceanu a dorit să pară informat în legătură cu noile scumpiri la gaze naturale electricitate și carburanți. A făcut o gafă, însă, când a fost întrebat despre salariul minim pe economie. El nu a putut răspunde la o întrebare din partea jurnaliștilor, bâlbâind câteva cifre.

Pus în fața evidenței, în cele din urmă, a acceptat că a greșit, deși nu foarte convins. Nu este prima gafă de acest fel a ministrului numit de Florin Cîțu la conducerea Finanțelor publice.

„Da, este în jur de o mie șase sute și ceva”, a răspuns Dan Vîlceanu, la întrebarea dacă știe cât este salariul minim net.

După ce a fost corectat de jurnalist, care a dat valoarea exactă, 1.386 de lei, nici pe de parte apropiată de cea pe carea a spus-o el, ministrul a mai încercat o revenire. Dar, dându-și seama că persistă în greșeală, a renunțat.

„E două mii trei sute opt zeci, cred, salariul minim brut, deci nu are cum să fie 1.300, dar mă rog...”, a mai îngăimat Dan Vâlceanu, în conferința de presă, înainte de a renunța, dându-și seama că nu are cum să facă față unei dispute pe această temă.

Dan Vîlceanu se plânge de facturile prea mari

Dacă în privința salariului minim net nu era informat, Dan Vîlceanu a putut spune cu cât i-au crescut facturile. Ministrul a confirmat ceea ce simte tot românul în buzunare, faptul că sunt scumpiri majore de prețuri la utilități și la materialele de construcții.

„Da, sigur că simt scumpiri. Există scumpiri destul de mari la energia electrică, la combustibili, la gaze, la materiale de construcţii. E o tendinţă generală în toată Europa şi în lume, de creştere a preţurilor, pentru că atunci când ai o creştere economică puternică şi cererea agregată are un ritm de creştere mult mai mare decât oferta agregată, există o presiune inflaţionistă”, a declarat marţi noul ministru de Finanţe

Destul de bine informat, pe acest subiect, Vîlceanu a putut să spun că cât i-au crescut facturile, respectiv 24% la energia electrică, peste 20% la gaze și 13-14% la carburanți.

„Ca toată lumea, şi eu resimt aceste scumpiri, dar sunt convins că e un fenomen tranzitoriu, adică va exista o revenire”, a adăugat el, plin de optimism.

Ne puteți urmări și pe Google News