CIA a descoperit punctul slab al lui Ceaușescu. Istoria secretă

CIA a descoperit punctul slab al lui Ceaușescu. Istoria secretăSursa foto. EVZ

Cunoscut pentru spiritul independent, Nicolae Ceaușescu a reprezentat interes pentru agențiile de informații ale Statelor Unite. În rapoartele făcute de CIA se regăsesc pozițiile lui Ceaușescu față de problemele internaționale, situația economică și politică a Republicii Socialiste, dar și o informare privind vulnerabilitățile lui Ceaușescu.

Cultul personalității: o problemă pentru populație. Pe 18 decembrie 1975, CIA transmite o notă prin care prezintă evoluția politică a lui Nicolae Ceaușescu, descriindu-l ca un conducător de “57 de ani, egoist, șiret, care-și modernizează țara forțat. Obsesia lui de a propulsa România la statutul de națiune dezvoltată din punct de vedere industrial până în 1990, se bazează mai puțin pe doctrina comunistă și mai mult pe supraviețuirea României în fața Moscovei.”

Întors din călătoria sa din statele asiatice de unde a preluat ideea cultului personalității, Statele Unite sesizează că acesta este unul dintre punctele vulnerabile ale lui Ceaușescu. “Un aspect negativ mai mic, deși important al cultului personalității este resentimentul public față de atenția acordată familiei Ceaușescu. Mulți români sunt supărați pe rangul înalt din partid și de conduita soției sale Elena. Este puternică, în general dură în contactele personale și adesea se amestecă în întâlnirile personale ale lui Ceaușescu. Mai mult, cei trei copii ai lui Ceaușescu au fost în centrul atenției, iar comportamentul lor a ofensat de multe ori publicul.”

Nemulțumirea populației se reflecta și în interiorul partidului, motiv pentru care orice opoziție trebuia înăbușită din fașă. Individual sau colectiv, rare au fost ocaziile în care Ceaușescu a fost confruntat, una dintre acestea fiind în 1979 când Constantin Pârvulescu s-a pronunțat împotriva realegerii lui Nicolae Ceaușescu, în cadrul celui de-al XII-lea Congres. O altă încercare de îndepărtare a lui Ceaușescu de la putere a fost în 1982 când un grup format din militari și civili a încercat să pună la cale diferite metode de a-l înlătura. Lucrurile nu au funcționat, aproape fiecare membru implicat în complot fiind îndepărtat din funcțiile cheie pe care le deținea.

Sfatul american

Cu toate acestea, CIA prezintă în raportul făcut posibilitatea unei lovituri de stat, chiar dacă la acea dată era puțin probabilă, a unor sancțiuni economice, al unui amestec în politica internă a Uniunii Sovietice sau o intervenție militară sovietică în Republica Socialistă.

“ Strategia lui Ceaușescu a făcut foarte dificilă proiectarea unor elemente de opoziție care să-l elimine. În orice caz, Partidul Comunist nu are o moștenire a facțiunii, fenomen care reflectă tradiția națiunii de a accepta pasiv o autoritate centrală puternică. Cea mai mare problemă a lui Ceaușescu este erodarea încrederii populației, în special în rândul partidului. Îmbunătățirea tangibilă în domeniul economic și relaxarea zonei culturale va ajuta la rezolvarea problemei.”

 

Ne puteți urmări și pe Google News