Urmează o nouă criză financiară globală! Profeția teribilă vine de la cel mai înalt nivel. „Această încercare a eșuat”

Urmează o nouă criză financiară globală! Profeția teribilă vine de la cel mai înalt nivel. „Această încercare a eșuat” sursă: arhivă

Guvernatorul Băncii Naţionale a Ungariei, György Matolcsy, avertizează cu privire la probabilitatea tot mai mare a apariţiei unei noi şi foarte puternice crize financiare globale.

Într-un articol publicat luni în ediția online a cotidianului Magyar Nemzet, guvernatorul Băncii Naționale a Ungariei a cerut guvernului de la Budapesta să formuleze o strategie pentru a ajunge din urmă cele mai prospere state membre ale UE în următorul deceniu.

Critici la adresa guvernului Orban

Criticând performanța economică "mediocră" a guvernului maghiar, guvernatorul Băncii Naționale a Ungariei a cerut schimbări instituționale majore cu scopul de a preveni blocarea Ungariei într-o „capcană cu venituri medii”.

În pofida realizărilor economice înregistrate între 2010 și 2019, spune Matolcsy, nivelul de dezvoltare al Ungariei la sfârșitul anului 2019 a rămas în continuare sub nivelul istoric al anului 1936, când nivelul de prosperitate al țării era cel mai apropiat de cel din Europa de Vest.

Ne puteți urmări și pe Google News

În timp ce nivelul de dezvoltare al Ungariei în 1936 se situase la aproximativ 83% din media „UE”, în 2019 era la 73%. "Performanța noastră economică mediocră în comparație cu cea a concurenților noștri din ultimul deceniu a fost rezultatul unei performanțe mediocre a guvernului", susține Matolcsy. Guvernatorul Băncii Naționale a Ungariei a evidențiat 12 lecții care trebuie învățate de guvernul Orban din deceniul precedent și gestionarea crizei economice.

Există un „vid de politică economică”

El a lăudat operațiunile ministerului economiei între 2010 și 2013, spunând că a fost eficientă în reorganizarea bugetului de stat și în stimularea ocupării forței de muncă. Cu toate acestea, el a spus că a fost o greșeală închiderea ministerului ca centru al elaborării politicii economice a țării și atribuirea acestei zone noului minister al finanțelor.

„Acest lucru a încălcat principiul principal al aripii politice civice conform căruia politica economică nu poate fi ghidată de interesele bugetare anuale”, a scris el.

Matolcsy a spus că această modificare a creat un „vid de politică economică” pe care prim-ministrul și, instituțional, un consiliu general economic au încercat să-l umple.

„Această încercare a eșuat”, a scris el. „Banca Națională a Ungariei nu a reușit să umple golul politicii economice din exterior și nu a existat nicio instituție din cadrul guvernului care să fie autorizată sau care să poată face acest lucru din interior.”

Deși anul 2018 a marcat începutul unui nou ciclu guvernamental, guvernul încă nu avea un singur centru de politică economică, lăsând ministerul finanțelor să acționeze ca unul singur, a scris Matolcsy. El a salutat înființarea ministerului inovării și tehnologiei, adăugând, totuși, că funcțiile sale erau prea largi și că nu a putut și nu ar putea deveni nici centrul politicii economice.

Matolcsy a declarat că Ungaria a reușit să gestioneze criza economică cauzată de pandemie. Ministerul de Externe „a funcționat excelent” în gestionarea fluxurilor de capital străin, iar ministerul inovației și tehnologiei a făcut o treabă bună creând condițiile pentru creșterea economică a Ungariei, a spus el, dar un „creier” responsabil pentru analiza politicii economice era încă necesar. Acesta este motivul pentru care, a spus el, gestionarea crizelor din Ungaria nu a obținut până acum decât „rezultate mixte”, notează Hungary Today.