Schimbarea surprinzătoare din sânul PNL. „Va deveni în foarte scurt timp un USR galben". Miza lui Iohannis. VIDEO

Schimbarea surprinzătoare din sânul PNL. „Va deveni în foarte scurt timp un USR galben". Miza lui Iohannis. VIDEO

În ediția de marți a emisiunii Contrapunct EVZ, Robert Turcescu și invitații săi au analizat felul în care partidul lider al coaliției de guvernare, PNL, a căpătat o tentă tefelistă foarte aproape de discursul USR. Nivelul următor ar putea fi un șoc pe scena politică autohtonă. În ciuda aparențelor, inclusiv președintele gustă discursul progresist.

Jurnalistul Dan Andronic a invocat o altă perspectivă pentru împrumutul la costuri exorbitante făcut de premier. „Ceea ce nu se discută este că banii pe care îi vom lua ca împrumut de la UE vin cu niște condiții foarte dure. Nu vor fi reforme, vor fi niște tăieri masive. Nu știu cum se va descura Cîțu, e singurul care vrea să ia împrumutul, celelalte țări au renunțat. Guvernul ăsta, care va mai rezista următorii 3 ani, va trebui să facă niște lucruri foarte dure. Cîțu e prim-ministru de sacrificiu. Joacă rolul pe care l-a jucat Boc, fără acea criză economică din 2010. Acum există un soi de criză generată de hiper-inflație".

Ipoteză incendiară. Vor fuziona PNL și USR?

Moderatorul emisiunii a prezentat o ipoteză proprie, care are legătură cu retorica de la Bruxelles, mai precis cu „felul cum s-au sucit de la vajnici apărători ai filonului național unii dintre cei care astăzi îl susțin pe Cîțu, au devenit progresiști în discurs. Așa cum se întâmplă în mai toate țările UE, după anihilarea parlamentelor naționale, care au devenit niște butaforii, s-a trecut la nivelul următor. Vă spun după 4 ani în Parlament, ce vine de la Bruxelles (n.r. - legi) se votează fără a fi măcar citite.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mai toate partidele trebuie uniformizate și aduse pe același palier de gândire care se adapă de la doctrina bruxelleză. PNL va deveni în foarte scurt timp un USR galben. Se vor înțelege până la contopire (n.r. - cu USR). Orice stridență de tip naționalist cum a avut Orban incomodează".

Iohannis are un proiect foarte bine definit"

Pe de altă parte, Robert Turcescu a vorbit despre miza personală a președintelui în tot acest joc politic, poziția de conducere la nivel european pe care o vizează. „Iohannis a jucat în tabăra progresiștilor, așa a fost indicația. PSD și ei se înscriu în această linie, nu mai au accentele naționaliste de pe vremea lui Dragnea. Ca să ajungă acolo el (n.r. - Iohannis) trebuie să livreze la cheie o țară fără stridențe, fără lideri naționalist. Iohannis are un proiect foarte bine definit", a conchis Turcescu.