Încă un mit spulberat: Nu „curentul” provoacă răceli, ci diferențele de temperatură

Încă un mit spulberat: Nu „curentul” provoacă răceli, ci diferențele de temperatură

Problema curentului care „ne trage” a declanşat de-a lungul timpului multe dezbateri. Cei care se tem de „curent” susțin că sunt mai sensibili și că li s-a recomandat se ferească de el. Dar medicii spun că este total fals să se creadă aşa ceva.

Mulţi îşi pun întrebarea dacă putem răci din cauza „curentului”, iar dacă ne luăm dupa definiţia sa, curenții de aer ne pot provoca o răceală, însă specialiștii sunt de altă părere şi demontează acest mit extrem de răspândit la noi.

Ne trage curentul dacă folosim ventilaţia naturală sau aerul condiţionat?

Medicii afirmă răspicat că nu există afecţiuni cauzate de curent, însă admit că dacă avem probleme de sănătate, ele se acutizează din cauza diferenţelor de temperatură.

Aerul condiţionat a devenit indispensabil în această perioadă pentru mulţi dintre români, mai ales pentru cei din mediul urban, unde temperaturile ridicate se resimt mai puternic. Cei care îl folosesc spun însă că plătesc mai mult la factura de curent.

Aparatele de aer condiţionat de ultimă generaţie cosnumă însă cu 35%-40% mai puţină energie electrică faţă de cele vechi. Unele au chiar funcţii de auto-curăţare a filtrului pentru a elimina bacteriile sau pot fi pornite de la distanţă de pe telefon.

Cei care nu au până în 2.000 de lei pentru montarea unui aparat de aer condiţionat, pot folosi ca soluţie de compromis ventilatoarele cu aburi. Pentru a nu ne trezi cu facturi uriaşe la curent pe timpul verii, specialiştii spun că ar trebui să fim atenţi la mai multe aspecte.

Românii au o vorbă din popor: că îi trage curentul(!). Medicii îi contrazic

Practic, ceea ce pacientul resimte, este o durere acută cauzată de diferenţele de temperatură, a explicat Cristina Berechet, medic dentist, parodontologie. O serie de neplăceri pot apărea din acest motiv, de la dureri de cap, dinţi, urechi, până la dureri musculare, lombare şi junghi intercostal extrem de dureros.

Frigul şi curenţii de aer rece favorizează răcirea diverselor zone ale corpului şi pot exacerba anumite suferinţe, atenţie, preexistente. Doar zgândără bolile respective, nu le provoacă. De exemplu, dacă o măsea suferindă este supusă unor curenţi de aer, apare o durere, care ar fi apărut oricum, însă nu la aceeaşi intensitate. Iarăşi, nu curenţii de aer sunt cauza răcelilor, aceştia doar favorizează înmulţirea unor viruşi deja contractaţi şi declanşează infecţia respiratorie, spun specialiştii, potrivit Antena3.

Ne puteți urmări și pe Google News