Cauzele inundațiilor catastrofale din Germania. Opinia specialiștilor
- Ionel Sclavone
- 20 iulie 2021, 09:45
Mai mulți specialiști au enumerat câteva dintre cauzele care au dus la producerea valului de inundații catastrofal din ultimele zile din Germania. Parte dintre acestea îl indică pe om drept principal responsabil.
Germania, dar și mai multe state din Vestul Europei, a fost lovită zilele trecute de un val de inundații descrise drept „catastrofale” sau fără „precedent”. Sute de oameni au murit din cauza viiturilor, iar pagubele materiale sunt imense.
Asemenea cataclisme nu s-au mai petrecut de multă vreme, astfel că oamenii de știință, și nu numai, au început să-și pună întrebări. Cum a fost posibil acest lucru și de ce autoritățile nu au reușit să evite neonorocirea.
Tot specialiștii au lansat și primele ipoteze cu privire la posibilele cauze ale acestor inundații catastrofale, după cum relatează Ziarul Românesc.
Vremea care își schimbă caracteristicile
„Masele de aer încărcate cu apă au fost blocate la altitudine mare de temperaturile reci, ceea ce le-a făcut să stagneze timp de patru zile peste regiune”, a declarat pentru AFP Jean Jouzel, climatolog și fost vicepreședinte al Grupului interguvernamental pentru schimbări climatice (IPCC).
Europa a mai fost lovită și în alte rânduri de inundanții severe, dar cele de săptămâna trecută au fost „excepționale atât în ceea ce privește cantitatea de apă, cât și violența” viiturilor, potrivit hidrologului german Kai Schröter.
Încălzire globală
Mulți politicieni dau vina pe încălzirea globală care a stat la baza producerii acestui dezastru. Pe de altă parte, partidul AfD de extremă dreaptă a Germaniei, îi acuză pe cei care susțin acest lucru că „instrumentalizează” inundațiile pentru a promova o agendă de protecție a climei.
„Nu putem spune încă cu certitudine că acest eveniment este legat de încălzirea globală”, a spus Kai Schröter pentru AFP, dar „încălzirea globală face ca astfel de evenimente să fie mai probabile”.
Astfel, odată cu schimbările climatice, pământul devine mai cald, ceea ce face ca o cantitate mai mare de apă să se evapore într-un timp mai scurt. Drept urmare se ajunge la „mase de apă mai mari în atmosferă” și crește riscul de precipitații intense, susține hidrologul.
Reprezentanții IPCC susțin că încălzirea globală crește probabilitatea producerii unor evenimente meteorologice extreme.
Râuri mici copleșite de cantitatea imensă de apă
Zonele cele mai afectate de inundații au fost cele din apropierea râurilor mici sau a afluenților unde nu există diguri de apărare împotriva inundațiilor. Viiturile s-au manifestat cu repeziciune, iar apa s-a revărsat peste maluri și a ajuns în localități.
Orașele de-a lungul Rinului sunt obișnuite cu inundațiile și au construit sisteme de protecție, spre deosebire de orașele și satele amplasatede-a lungul râurilor mai mici din regiune, a spus Armin Laschet, șeful regiunii puternic afectate Renania de Nord-Westfalia.
„Când râurile sunt mai lente și mai late, apa crește mai puțin rapid și există mai mult timp pentru pregătire împotriva dezastrelor”, a spus hidrologul Schröter.
Lipsa de conștientizare a populației și autorităților
Autoritățile locale au fost criticate în Germania pentru că nu au evacuat oamenii la timp. Astfel, în vreme ce meteorologii au emis avertismente de dezastru, autoritățile nu le-au luat în serios.
„Meteorologii au emis avertismente, însă avertismentele nu au fost luate în serios, iar pregătirile au fost inadecvate”, a spus Hannah Cloke, profesor de hidrologie la Universitatea din Reading, Marea Britanie.
Pe de altă parte, localnicii nu au fost conștienți de riscurile unor astfel de inundații violente, iar zeci dintre ei au fost găsiți morți în beciuri.
„Unele victime au subestimat pericolul și nu au respectat două reguli de bază în timpul precipitațiilor abundente. În primul rând, trebuie evitate subsolurile în care pătrunde apa. În al doilea rând, trebuie întrerupt curentul electric imediat”, a declarat pentru Bild Armin Schuster, președintele BBK, o agenție de stat specializată în calamități naturale.
Dezvoltarea urbană a avut o contribuție importantă
Unii experți au subliniat pericolele unei planificări urbane deficitare și a cantității tot mai mari de beton din inima unei regiuni puternic industrializate și dens populate a Europei.
Regiunile afectate au fost lovite de precipitații neobișnuit de mari în ultimele săptămâni, iar acest lucru s-a petrecut și din cauză că solul era incapabil să absoarbă excesul de apă.
Când solul este acoperit cu materiale sintetice, cum ar fi betonul, este mai puțin capabil să absoarbă apa, crescând riscul de inundații.