După 3 ani de aşteptare, Iohannis scapă de un dosar celebru. Curtea de Apel n-a lăsat loc de interpretări
- Daniel Magureanu
- 14 iulie 2021, 16:40
Judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti (CAB) au anulat miercuri amenda pe care preşedintele Klaus Iohannis o primise de la Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) din cauza unei declaraţii în care a fost inclusă sintagma „nişte penali”, folosită de şeful statului pentru a-i indica pe cei care discreditau Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) în februarie 2018.
Judecătorii au admis acţiunea formulată de Administraţia Prezidenţială, dar decizia nu este definitivă. Practic, magistraţii CAB au stabilit că folosirea termenului „nişte penali” nu reprezintă o formă de discriminare.
„Respinge excepţia decăderii invocată de către intervenienta SC Juridex Media SRL. Admite acţiunea formulată de către reclamantul Preşedintele României prin Administraţia Prezidenţială în contradictoriu cu pârâtul Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării şi intervenienţii SC Juridex Media SRL, Răzvan Savaliuc şi Cosma Andreea.
Dispune anularea Hotărârii Colegiului Director al CNCD nr. 168/09.05.2018 în ceea ce îl priveşte pe reclamant şi a Hotărârii Colegiului Director al CNCD nr. 265/04.07.2018.
Cu recurs în 15 zile de la comunicare ce se va depune la Curtea de Apel Bucureşti. Pronunţată azi, 14.07.2021, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei”, se arată în hotărârea judecătorilor de la Curtea de Apel Bucureşti (CAB).
Reacţia lui Iohannis a venit după dialogul cu Dragnea şi Dăncilă
Reamintim că după ce Iohannis i-a numit „nişte penali” pe cei care criticau DNA. Colegiul director al CNCD a decis amendarea cu 2.000 de lei a preşedintelui la 9 mai 2018. La acea dată, membrii CNCD au motivat că şeful liderul de la Palatul Cotroceni a discriminat când a folosit termenul „penali”:
„Utilizarea termenului «penali» de către preşedintele Klaus Iohannis reprezintă discriminare şi încalcă dreptul la demnitate a persoanelor care se află în procedură judiciară fără a fi condamnaţi, potrivit art. 2, alin. 1, si art 15. din OG 137/2000, republicată.
S-a aplicat amenda contravenţională în cuantum de 2.000 lei. Vot 5 la 4.” Iohannis a reacţionat după ce se întâlnise cu Liviu Dragnea (n.r. - preşedintele PSD la acea vreme) şi Viorica Dăncilă (n.r. – prim-ministru).
Mai multe detalii despre acea şedinţă incendiară a CNCD puteţi citi în articolul Dosarul „Penalii”. Filmul sancționării lui Klaus Iohannis la CNCD. De câte ori s-a reluat votul.
De asemenea, Iohannis a atras atenţia CNCD şi în decembrie 2018. după o declaraţie neinspirată despre autişti.
„Avem oare a câta oară un scandal în spaţiul public şi cred că de data aceasta destul de multă lume se aşteaptă să îmi expun opinia în această chestiune. Din punctul meu de vedere, lucrurile se pot rezuma la puţine cuvinte: nişte penali fac o încercare disperată să atace şi să discrediteze DNA şi conducerea acestei Direcţii.
După părerea mea, această încercare este una jalnică şi neconvingătoare, iar opinia mea despre munca DNA o cunoaşteţi, dar îmi face plăcere să o repet. După părerea mea, DNA şi conducerea DNA fac o treabă foarte bună, iar acest atac sau această încercare de atac din partea unor penali este de natură să-mi confirme că DNA face treabă bună”, spunea Iohannis în urmă cu peste 3 ani.