Arșița cotropește România. Termometrele vor arăta și 39 de grade

Arșița cotropește România. Termometrele vor arăta și 39 de grade Sursa: arhiva EVZ

Meteorologii anunță că miercuri, 14 iulie, vremea se va menține extrem de călduroasă, iar disconfortul termic va fi unul accentuat. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 28 şi 39 de grade.

Disconfortul termic se va accentua, indicele temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități.

Astfel, vremea se va menține călduroasă în mare parte din țară, chiar caniculară în Banat, Crișana, Oltenia, Transilvania și pe arii restrânse în Muntenia și Moldova. Disconfortul termic va fi accentuat și pe arii relativ extinse indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Temperaturile maxime se vor încadra, în general, între 29 și 38 de grade, cu cele mai ridicate valori în vest, iar cele minime vor fi cuprinse între 12 grade în depresiuni și 25 de grade în Dealurile Banatului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cerul va fi variabil și, mai ales după-amiaza și seara, pe arii restrânse, cu precădere în zonele montane și submontane, vor fi ploi de scurtă durată, descărcări electrice și posibil grindină. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări în regiunile vestice, iar de scurtă durată și în timpul ploilor.

Disconfort termic în aproape toată țara

În Capitală, disconfortul termic se va menține accentuat, indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități, iar temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 34 de grade. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura minimă va fi de 19...21 de grade. Presiunea atmosferică nu va avea variaţii semnificative.

Pe litoral, vremea va fi călduroasă în orele amiezii, când şi disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală va atinge trecător pragul critic de 80 de unități. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab şi moderat. Temperaturile maxime se vor încadra între 28 şi 31 de grade, iar cele minime între 20 şi 24 de grade, cu cele mai ridicate valori în deltă. Temperatura apei mării va fi cuprinsă între 25 şi 27 de grade.

La munte, valorile termice vor fi în creştere fată de ziua precedentă în majoritatea zonelor. În cursul zilei cerul va fi mai mult senin, iar din orele serii înnorările se vor accentua în masivele vestice, unde probabilitatea pentru ploi de scurtă durată şi descărcări electrice va fi în creştere. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări la altitudini mari, în special în grupa vestică a Carpaţilor Meridionali.