Exclusiv. Noaptea ca hoții, în stil liberal. Scandalul care aruncă în aer alegerile din PNL
- Petrisor Cana
- 2 iulie 2021, 13:04
Evz.ro a obținut mărturii în exclusivitate despre un personaj important din sânul PNL care ar fi fost numit într-o funcție de rang înalt „noaptea ca hoții”, sintagmă folosită des de actualii guvernanți împotriva fostei legislaturi PSD. Mai ales în timpul protestelor din ianuarie 2017, atunci când fostul ministru al Justiției, Florin Iordache, a anunțat publicarea în Monitorul Oficial a ordonanțelor privind grațierea unor fapte de corupție și modificarea Codului penal prin dezincriminarea abuzului în serviciu. Tocmai de abuz în serviciu este acuzat, acum, un important om din administrația centrală de la București, Bogdan Glăvan.
Pe măsură ce se apropie congresul din PNL și devine din ce în ce mai clar cine va fi noul președinte al liberalilor, în planul secund se poartă bătălia sinecuriștilor. Înainte de alegeri, aceștia, care nu sunt deloc puțini, se tem că schimbarea președintelui PNL va însemna și dispariția sinecurilor pe care le-au primit, fapt pentru care, pe rețelele de socializare, sunt deosebit de vocali și agresivi în lupta internă, în special în atacuri la adresa premierului Florin Cîțu.
Exemplul Bogdan Glăvan este elocvent. Angajat consilier pe probleme economice de către Ludovic Orban, Bogdan Glăvan a primit două sinecuri, una la Loteria Română, de unde ridică 7.198 de lei brut în fiecare lună, potrivit informațiilor apărute deja în presă, și alta mult mai bine plătită la Fondul Român de Contragarantare, de unde primește o indemnizație de 15.000 net, în fiecare lună. Mai mult, în cel mai curat stil PSD-ist, Bogdan Glăvan nu doar că declară pe Facebook că el conduce FRC: „Eu conduc o instituție mică de stat, cu nici 40 de angajați” (postare din data de 26 iunie), dar mai se și laudă că o populează diverși oameni: „Anul trecut am adus câțiva oameni din privat” (postare din aceeași dată).
Trecând peste faptul că nu este clar dacă, conducând instituția de stat și aducând oamenii respectivi din mediul privat, a fost respectată sau nu procedura legală de angajare, șeful FRC nu este complet transparent în legătură cu oamenii pe care i-a adus în instituție, pentru că evită să recunoască faptul nu a adus doar persoane educate în Franța și cu doctorate la școli străine, ci și pe partenera sa de viață: Flavia Anghel, coincidență sau nu și colega sa de catedră la Universitatea Româno-Americană.
Astfel, cu cele două sinecuri de la FRC și cu cea de la Loteria Română, cuplul Glăvan-Anghel ridică lunar aproximativ 10.000 de dolari în mână.
Cu ce ocupă Fondul Român de Contragarantare
FRC joacă un prol de sprijin în mai multe programe, dintre care cel mai cunoscut este Programul Prima Casă, dar și alte programe majore precum Start-up Nation sau „Investește în tine” depind de această instituție. Potrivit propriei pagini de prezentare: FRC este o instituție financiară specializată, având un capital de 400 milioane de lei, fiind organizată ca societate comercială administrată în sistem dualist și care are ca acționari statul român, prin Ministerul Finanțelor Publice (68%) și Fundația Post-Privatizare (32%). Obiectul principal de activitate al FRC este acordarea de contragaranții la garanțiile oferite de fondurile de garantare împrumuturilor obținute de IMM-uri de la instituțiile de credit din România. De asemenea, începând cu anul 2018, FRC acordă garanții în nume și cont stat în cadrul programului guvernamental „Investește în tine”. Beneficiarii acestor garanții sunt persoane fizice care aleg să investească în propria educație, sănătate, cultură, sport și/sau spațiu construit
Glăvan, recunoscător doar cu cine vrea el
În sânul PNL, Bogdan Glăvan nu este doar sinecurist al lui Orban, ci și nerecunoscător față de Florin Cîțu, pentru că, deși funcția de la FRC a primit-o grație lui Ludovic Orban, instituția se afla în parohia Ministerului Finanțelor Publice, adică la Florin Cîțu, cel care l-a sprijinit pe Glăvan și care, acum, este ținta predilectă a celui din urmă.
Iată cum relatează angajați din FRC momentul sosirii lui Bogdan Glăvan în instituție: „M-a trimis Ministerul de Finante să vă conduc și…mai aștept ok-ul lor și pentru o veche prietenă de-a mea, dna Flavia Anghel”. Cu o sinceritate ieșită din comun, ce poate fi naivitate sau un tupeu magistral, Glăvan uită că nu acționarul alege conducerea Executivă, ci chiar membrii Consiliului de Supraveghere, în baza dosarelor de candidaturi depuse.
Iată filmul evenimentelor descris de o sursă din interiorul FRC (din motive lesne de înțeles, am ales să protejăm identitatea sursei, pentru a nu o transforma în țintă în războiul politic în care activează dl Glăvan. Relatarea de mai jos aparține integral sursei-martor, doar intertilurile fiind adăugate de redacție, pentru a facilitarea citirea) :
„Pe data de 01.03.2020 se vacantează două poziții provizorii în Directoratul FRC pentru ocuparea cărora se propune organizarea unei numiri pe bază de dosare de candidat. Se decide ca pe data de 10.03.2020, ora 15:00, să se organizeze sedința CS (Consiliul de Supraveghere – n. noastră) în care să se stabilească cine face parte din comisia de nominalizare și cine sunt candidații. Dl Glăvan era la acea dată Președintele CS, numit cu o lună în urmă. Avusese suficient timp să afle că funcția de Membru Directorat era platită cu 50% mai mult, și deja se gandise, probabil, cât de frumos ar fi să-și aducă în aceeași functie și colega din învățământ și partenera. Astfel că, pe 09.03.2020, se prezintă la FRC și își dă demisia din funcția de Președinte CS. Cere mandatul de membru Directorat și îl ia acasă să îl studieze. În dimineața ședinței, dl Glăvan dă un mail secretarului de sedință în care îi spune să pregătească mandatele pentru el și o necunoscută până atunci- dna Flavia Anghel; să fie gata pentru semnat atunci când sedința de numire se va termina (sic!). La acea oră, știa deja că și-a depus CV-ul și un Director de Direcție și aflase deja că CV-ul acestuia era excepțional, dupa cum urmează:
Candidat 1: Director Direcție (MBA francez, 20 ani în functii de conducere executive în bănci multinaționale, autor de carte de management publicat internațional, specialist în creditare-garantare);
Candidat 2: Glăvan Bogdan, profesor universitar Româno-Americană, 20 ani în aceeași poziție; blogger și pasionat de Facebook;
Candidat 3: Flavia Anghel, lector universitar Româno-Americană.
Conflictul de interese al lui Glăvan
Cei doi (Glăvan și Anghel - n. a.) sosesc împreună cu comisia de nominalizare, după ce, în prealabil Bogdan Glăvan se lăudase că i-a sunat individual să-i convingă că numirea lor reprezintă „voința acționarului!”, și se închid cu toții în sala de consiliu. Râd, cafele, veselie. Însă, Candidatul 1 stă la ușă și nu este băgat în seamă. Mai mult, este luat la rost: <<Pleacă dle de aici, lasă-I pe dl Președinte Glăvan să se aleagă!>>. Se votează, cei doi sunt aleși, asta până când cineva descoperă că Glăvan era – până la acceptarea demisiei lui de către Minister- încă Președintele CS! Și era în conflict de interese! (sic!) Degeaba îl sună imediat pe Ministrul Finanțelor să-i trimită demiterea, că e prea târziu! Se propune anularea acestei ședințe, ștergerea convocatorului, însă cineva spune șugubăț că: <<Sunteți filmați pe camerele instituției!>>. Comisia se sperie de această știre, dacă instituția are cameră, atunci poate are și microfoane care înregistrează toate detaliile acestui evident abuz în serviciu și trafic de influență. Așa că decid, cu toții, ca urmatoarea sedință de nominalizare să se țină chiar la Minister, departe de urechile răuvoitoare. Sărmanii politruci sunt supărați, voiau să se termine toată afacerea repede.Fiecare zi de întârziere le produce celor doi o pierdere de aproape 2.000 lei, un salariu bun pentru un angajat în privat!
Martorii încurcă iar numirea
Pe 13.03.2020, ora 12.00, are loc noua ședință de nominalizare, pe holurile de la parter ale MFP, care este în carantină COVID, chiar lângă paznic. Tandemul Anghel-Glăvan este prezent la datorie; candidatul 1 a fost uitat deja, nu l-a chemat nimeni, însă frica de el i-a determinat pe acești amatori să fugă cât mai departe de clădirea FRC. Izbucnește cearta, sunt martori care cer cu insistența organizarea unor numiri corecte, în timp ce Glăvan repeta, pe un ton egal, că <<este voința acționarului ca eu și Flavia să fim numiți>>. Mai vehementă decât el este chiar Flavia, care își pierde deja răbdarea. Trebuia să fie o treabă simplă: venise să semneze un mandat și să încaseze banii, nu se aștepta la așa ceva.
Oamenii se împrăștie din nou fără o concluzie, tandemul se retrage trist la o cafea, probabil, pentru a discuta cum iată, a mai trecut o zi, s-au mai pierdut 2.000 de lei….. Sincer, câteodată nu ai noroc, oricât te străduiești!
Numire făcută noaptea ca hoții
Norocul tandemului Anghel-Glăvan este starea de urgență, care este declarată pe 16.03.2020.
Imediat, pe 17.03.2020, noaptea ca hoții, se convoacă o sedință de nominalizare secretă. Totul e pe mail. Unul cere sedința și propune numirea de urgență a lui Glăvan și a Flaviei Anghel, ceilalți răspund pe mail „DA” din toată inima, sperând să se termine odată circul ăsta. Cu această ocazie, schimbă și secretarul de ședință și numesc o apropiată a celor doi, nu de alta, dar bietul băiat fusese martor fără voie la toate aceste scene penibile. A doua zi, cei doi pășesc în instituție fără să se prezinte și se instalează în Sala de Consiliu. O angajată de la Risc, curajoasă, întră peste ei și le spune: <<NU VĂ E RUȘINE SĂ OBȚINEȚI FUNCȚIILE PRIN ASEMENEA PROCEDEE OCULTE? SUNTEȚI CHIAR AȘA DE DISPERAȚI?” Cei doi tac, însă Glăvan întreabă: „Numele dumneavoastră, vă rog”, după care îl notează.
La scurtă vreme, profitând de criza COVID ce lovise instituția, tandemul Glavan- Anghel angajează opt oameni. Concursurile au constat în interviuri de la distanță, comisia de selecție fiind formată chiar din ei doi. Se laudă ca aduc un prieten Director Financiar, oameni la achiziții, comunicare, etc. Toți acești oameni se prezintă la birou imediat după ce sunt angajați- ceea ce este un indiciu clar că erau toți șomeri, adusi acum de Glăvan să<<câștige și ei un ban cinstit la stat>>. Niciunul din acele joburi nu era cerut de activitatea societății, valoarea lor adaugată era și este ZERO.
Martorii au fost epurați
După care, tandemul Glavan-Flavia începe concedierile:
- Directorul de Direcție care îndrăznise să își depună CV-ul alături la selecția de numire. I-a deranjat atât de mult, încât acesta trebuia să plece;
- Directorul Risc, MBA, (fost membru Directorat), care reproșase verbal și în scris CS-ului și lui Glăvan să înceteze cu asaltul asupra instituției;
- Angajata de la Risc care îi certase atunci când intraseră în institutie, după numire;
- Director adjunct al Direcției desființate, absolvent CFA level 1, care se poziționase de partea adevarului;
- Secretarul sedințelor ratate de numire, martor la toate acele fapte incredibile.”
Chirurgical au fost eliminați exact cei ce au protestat și care au fost martori la toate aceste abuzuri. Sursa noastră încheie: „Asta spune ceva despre caracterul mai degrabă MIC al dlui Bogdan Glăvan și al dnei Flavia Anghel. Bine bine, au apărut de nicăieri și au pus ghearele “en famille” pe această instituție publică - am înțeles - cu toate că nu au condus nici trei oameni în întreaga cariera, s-au supărat puțin pentru faptul că nu au fost fix două candidaturi pe două locuri, așa cum voiau - am înțeles și asta, însă ce au avut cu angajați, toți oameni exceptionali, cu CV-uri și o etică a muncii excepționale, tehnocrați și chiar liberali în gândire, oameni care au realizat o carieră “prin ei inșiși” și nu pentru că <<i-a vrut cineva>> și care au fost martori la toate aceste abuzuri”.
Glăvan și Anghel la bere și la rău
În mai 2020, Libertatea publica o amplă anchetă, exact pe subiectele relatate și de sursa publicației noastre. Astfel, Libertatea arată că Glăvan și Anghel sunt nu doar colegi de catedră și parteneri de viață, dar și co-acționari la o companie producătoare de bere. Astfel, candidatul care i-a încurcat pe Anghel și Glăvan era Directorul Direcției de Contragarantare, cu MBA la Paris și 17 ani de activitate în Unicredit, BRD și Alpha Leasing – Cosmin Baiu. Secretarul de CA, cel care a fost martor la toate faptele ce țin de numirea cuplului Anghel-Glăvan era Cosmin Crecea, care a fost și ulterior schimbat din funcție. Mai mult, potrivit unui material obținut de reporterii Libertatea, la momentul primei ședințe pentru completarea celor două locuri libere în Directoratul FRC, Bogdan Glăvan și-a depus CV-ul pe loc, în timpul ședinței. Doar CV-ul lui Cosmin Baiu fusese depus pe 6 martie, deci din timp, și cel al Flaviei Anghel pe 9 martie, deci în ziua anterioară ședinței.
Mai mult, Libertatea a intrat și în posesia unui memoriu depus de Cosmin Baiu și Andreia Surcel –membru al CS în funcție la momentul numirilor controversate, care descrie pas cu pas toate abuzurile petrecute în acest caz, precum și complicitățile din cadrul FRC, complicități care i-au făcut pe Bogdan Glăvan și Flavia Anghel să-și atingă obiectivele. Mai mult, documentul în cauză arată și că la ședința din data 13 martie, singurul membru cu mandat valabil al CS – Andreia Surcel, este sunată de către Bogdan Glăvan și i se spune să nu mai vină la ședința de Consiliu, întrucât ar fi fost anulată din motive ce țin de COVID, însă în fapt, la sediul MFP se strânseseră deja Bogdan Glăvan, Flavia Anghel și Elena Barcău, ceilalți membrii CS cu excepția domnului Dumitriu și a doamnei Paraschiv precum și secretarul CS – Cosmin Crecea, care urma să ajungă la ședință. Cu alte cuvinte, Bogdan Glăvan a încercat să elimine din cadrul ședinței singurul membru care i se opune intențiilor.
Glăvan se laudă pe Facebook cu activitatea de la SRC și critică numirile făcute pe criterii politice
În două dintre postările recente pe pagina sa de Facebook, Bogdan Glăvan critică numirile recente făcute la Transelectrica și menționează, insinuant, faptul că Transelectrica se află în coordonarea Secretariatului General al Guvernului: <<În continuarea postării de ieri, iată câteva detalii despre noua conducere a companiei Transelectrica, aflata în subordinea premierului. Conducerea proaspăt numita include pe:
- cineva expert in programe de formare profesională POSDRU etc.;
- cineva care a mai fost în conducere pe vremea lui Dăncilă, aparent fost consilier personal al lui Florin Iordache și Tudorel Toader, cu studii la Spiru Haret;
- cineva cu diplomă în jurnalism și comunicare, profesor de jurnalism la Clubul Copiilor;
- un jurist absolvent de Spiru Haret, avocat de doi ani;
- cineva care fost inspector la primăria sectorului 4;
- cineva dublu licențiat, în economie și drept, la Bioterra și Spiru Haret.
Mai, opriți "suflul nou", ca ne dărâmă pe toți! >> Ceea ce nu spune Glăvan este că nici el, nici Flavia Anghel, nu îndeplineau condițiile de numire în funcție la FRC, în 2020. În plus, într-o altă postare, referindu-se la activitatea sa de la FRC, mai precis la oamenii pe care i-a adus în insituție se laudă cu: “o persoană educată la Sorbona, cu carieră în mediul bancar; o altă persoană cu doctorat și studii în Franța, care anterior lucrase într-o importantă companie internațională; un om cu experiență solidă în companii din mai multe domenii economice, tot așa, posesor de certificări internaționale”, dar nu spune un cuvânt despre ceilalți angajați