Arhitectul noii armatei ruse. Omul căruia Putin îi datorează puterea de a ține SUA în șah 

Arhitectul noii armatei ruse. Omul căruia Putin îi datorează puterea de a ține SUA în șah 

Renașterea puterii Rusiei în timpul lui Putin, după colapsul Uniunii Sovietice și criza din anii 90, se datorează unor demnitari  precum  experimentatul diplomat Sergej Lavrov și unor eminențe cenușii  precum Valerij Gerasimov, Dmitry Kozak și Vladislav Surkov sau economistului Alexei Kudrin.

Puterea renăscută a armatei poartă însă semnătura lui Sergej Shoigu.

Cine e Sergej Shoigu?

Sergej Shoigu s-a născut la 21 mai 1955 la Čadan, în inima Siberiei, într-o familie mixtă. Tatăl era un etnic tuvan, iar mamă avea o origine ruso-ucraineană.

Și-a luat licența în inginerie civilă în 1977, la Institutul Politehnic din Krasnoiarsk. Abia în 1988, în ajunul sfârșitului Uniunii Sovietice, inginerul Shoigu a devenit activist al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice. Doi ani mai târziu, a fost chemat la Moscova pentru a fi instalat director adjunct al Comitetului de arhitectură și construcții al Republicii Sovietice Federative Ruse.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ascensiunea politică în mijlocul dezastrului

În anii grei și întunecați ai tranziției post-sovietice, Shoigu s-a ocupat de cei afectați de dezastrele naturale și de victimele terorismului din Caucazul de Nord  din funcția de șef la Ministerului pentru Situații de Urgență.

Apreciat de liderii Rusiei pentru sângele rece arătat în cele mai grave crize, precum și pentru strategia de gestionare eficientă , Shoigu ar fi reușit să-și facă un nume atât în cercurile puterii, cât și în ochii opiniei publice. Din 1999, după opt ani de administrare neîntreruptă a situațiilor de urgență, este numit Erou al Federației Ruse.

După ascensiunea la putere a lui Vladimir Putin, Shoigu mai urcă o treaptă, devine ministru al Ministerului Situațiilor de Urgență. Va rămâne aici timp de doisprezece ani, adică până în 2012.

Șef al apărării

2012 este anul marii schimbări pentru Shoigu. Inginerul din stepele sălbatice și îndepărtate din Tuva  este chemat la Kremlin pentru a primi o misiune grea.

Putin, din ce în ce mai intolerant față de titularul de atunci al Apărării, Anatoly Serdyukov,  a decis: ministerul avea nevoie de o nouă față. Alegerea lui a fost  Shoigu, considerat de consilierii lui Putin drept neutru din punct de vedere politic și potrivit rolului de cap limpede. Se aflase de abilitățile lui în gestionarea crizelor, dar și de pasiunea pentru strategia militară,

Shoigu, după ce a acceptat postul,și-a arătat imediat abilitățile. El e arhitectul expansiunii Rusiei în Asia de Sud-Est prin mijlocirea unor acorduri militare,  și tot el a planificat intervenția militară   în Siria, fără de care puterea lui Assad ar fi căzut probabil. Tot lui i se datorează evitarea unui conflict cu Turcia după doborârea avionului rusesc.

Shoigu, deși nu este la fel de cunoscut publicul occidental precum Lavrov,  este un personaj care are un loc de cinste printre cei care au contribuit la revenirea   Rusiei.în printre marile puteri, scrie ziarul italian Il Giornale.