Grecia își protejează granițele terestre prin ridicarea unui gard. Polițiștii vor fi dotați cu camere, radare, drone și tunuri sonore
- Maria Dima
- 23 iunie 2021, 12:13
MAGYAR NEMZET (Ungaria). Guvernul grec a ridicat un gard la granița cu Turcia, de-a lungul râului Evros pentru a ține departe imigranții ilegali. Scopul gardului, dotat cu tehnologie modernă, este apărarea mai eficientă a frontierelor externe.
În legătură cu aceasta, europarlamentarii FIDESZ, Balázs Hidvéghi și Kinga Gál, s-au adresat în scris Comisiei Europene. Dacă Uniunea Europeană recunoaște și consideră că este eficientă ridicarea gardului de Grecia, atunci - în opinia eurodeputaților ungari - va trebui să adopte o poziție similară și cu privire la ridicarea temporară a gardului de apărare de către Ungaria. Guvernul grec a anunțat încă din octombrie anul trecut că va ridica un gard la granițele sale terestre cu Turcia. Potrivit ultimelor informații, gardul metalic, înalt de cinci metri, a fost finalizat și va fi o prelungire a unui sistem de gard de sârmă de zece kilometri, care există deja.
La proiectarea noului gard, autoritățile elene au folosit toate tehnologiile de ultimă generație, astfel că polițiștii de frontieră vor fi ajutați în eforturile lor depuse pentru a împiedica trecerile ilegale ale graniței cu camere, radare, drone, tunuri sonore și analize bazate pe inteligență artificială. Într-o postare publicată pe pagina sa de Facebook, Balázs Hidvéghi a arătat că în 2015, când Ungaria a ridicat un gard la granița sa în momentul apogeului presiunii migrației, stânga internațională vorbea despre reapariția fascismului. ”Au spus vrute și nevrute despre noi din cauză că am avut curajul să ne apărăm țara și frontierele externe ale UE. Interesant este că acum nu vine nicio acuzație de la Bruxelles și nu protestează nici organizațiile pseudo-civile ale lui Soros”, a mai spus eurodeputatul, potrivit magyarnemzet.hu.
Construirea gardului a fost precedată de consultări la nivel înalt
După toate acestea, Balázs Hidvéghi și Kinga Gál, împreună cu președintele delegației FIDESZ, au adresat în scris o întrebare Comisiei Europene. Ei doresc să știe, dacă în cadrul UE se va recunoaște eficiența gardului elen şi dacă se va proceda la fel, retroactiv, și în cazul gardului ungar. Vor să știe, de asemenea, dacă UE a contribuit la cheltuielile acestei investiții efectuate pentru apărarea graniței dintre Grecia și Turcia.
Potrivit unor informații de presă, construirea gardului a fost precedată de consultări la nivel înalt, de unde rezultă că Guvernul grec a finanțat ridicarea gardului din propriile resurse. Dacă UE a contribuit, într-adevăr, la această investiție, atunci și cheltuielile aferente gardului ungar impun contribuții similare, deoarece și acest gard apără frontierele externe ale UE, susţin eurodeputații. ”Ungaria respinge dublul standard și așteptăm răspunsul Comisiei Europene”, a subliniat Balázs Hidvéghi în încheierea comunicatului său. (Rador)