Atac cibernetic la nivel înalt. Au fost furate informații care au caracter secret

Atac cibernetic la nivel înalt. Au fost furate informații care au caracter secret

Atac cibernetic fără precedent în Polonia. Documente cu caracter secret, dar și mailurile miniștrilor sunt vizate de hackeri.

Atac fără precedent în Polonia. Hackerii iau cu asalt conturi de pe rețelele de socializare ale soțiilor miniștrilor, dar și mailuri ale demnitarilor. Parlamentul din Polonia se va întâlni, miercuri, 16 iunie, pentru a discuta despre pericolul la care este expus.

În cadrul ședinței care va avea loc în spatele ușilor închise, ministrul Michał Dworczyk, reprezentant al campaniei de vaccinare, va prezenta parlamentarilor documente cu caracter secret despre dimensiunea atacurilor hackerilor.

"Vom asculta explicaţii şi informaţii din partea premierului", a spus Mateusz Morawiecki, care a cerut convocarea sesiunii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Contul soției lui Dworczyk a fost spart

Pe 8 iunie, un cont de pe rețelele de socializare al soției ministrului Michał Dworczyk a fost spart de hackeri. O astfel de infracțiune presupune o pedeapsă de minimum 3 luni și maximum 5 ani de închisoare.

Autoritățile au demarat o anchetă la două zile după eveniment.

"Facem obiectul unui atac cibernetic fără precedent împotriva Poloniei, împotriva instituţiilor poloneze şi utilizatorilor de e-mailuri", a spus, marţi, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Hackerii au pus ochii pe mailurile lui Dworczyk

Amploarea atacurilor "este mai largă şi nu îi vizează doar pe ministrul Dworczyk, membrii cabinetului de miniştri sau partidul Lege şi Justiţie (PiS, conservator-naţionalist, aflat la putere), ci şi un grup extins de persoane", a mai informat purtătorul de cuvânt.

Mailurile ministrului Michal Dworczyk au fost luate cu asalt de către hackeri, săptămâna trecută. Unul dintre mesajele găsite pe adresa demnitarului a fost dată spre atenția publicului după ce infractorii au aranjat postarea sa pe aplicația Telegram.

Ministrul atacat a transmis că "sintaxa şi limbajul mesajelor, precum şi metadatele fişierelor publicate indică faptul că aceste materiale ar putea să fi fost pregătite şi prelucrate de către persoane vorbitoare de limbă rusă".

Deși presa internațională susține că pe mailul ministrului se aflau şi documente oficiale, unele având caracter secret, demnitarul neagă aceste lucruri, potrivit antena3.ro.

Reamintim că președintele Vladimir Putin a spus, într-un interviu acordat presei americane, referitor la atacaturile cibernetice de care este acuzat, că nu există nicio dovadă în acest sens. Mai mult, el a sugerat că schimbul acesta de replici devine penibil. „Dovada! Unde este dovada? Devine o farsă”, a spus președintele rus.