Istoria secretă. Carlos Șacalul urmărit de serviciile secrete ale Cehiei
- Cristina Stancu
- 13 iunie 2021, 09:00
Arhivele Serviciul de Informații ceh (StB) au scos la iveală o informare făcută pe 25 aprilie 1981, privind activitățile grupării teroriste a lui Carlos Șacalul, care opera în Ungaria, sediul fiind la Budapesta.
Cele trei aspecte importante dezbătute au fost cooperarea grupului terorist al lui Carlos cu ministerul de interne maghiar, evoluția grupării și măsurile concrete privind combaterea terorismului.
România l-a ajutat pe Carlos Șacalul
Din analizele făcute de StB, gruparea teroristă a lui Carlos Șacalul ar fi cooperat cu autoritățile Ministerului de Interne al Republicii Socialiste România. A fost constatat faptul că organizația teroristă a primit din partea României arme, explozivi, pașapoarte pentru tranzitul țărilor Pactului de la Varșovia. În schimbul acestor favoruri, Carlos ar fi promis organizarea unor atacuri teroriste împotriva emigranților români care locuiau în Europa. Spre exemplu, pe 5 februarie 1981, au existat atacuri asupra apartamentului omului politic român, Nicolae Penescu.
În același an, pe 21 februarie, Carlos a efectuat un atac împotriva serviciului de difuzare cehoslovac din München, în clădirea care adăpostea Radio Europa Liberă. “Tovarășii din Ungaria au dovezi directe că această operațiune a fost executată la cererea Republicii Socialiste România. Operațiunea a fost organizată și condusă de Steve (Johannes Weinrich, membru al grupului lui Carlos.) Toți membrii grupului Carlos s-au întâlnit la Budapeste pe 22 februarie 1981, doar la o zi după atac. Tovarășii noștri maghiari ne-au furnizat documentația privind pregătirea și executarea atacului împotriva Radio Europa Liberă.”
Un interes pentru țările socialiste
Conform StB, banda teroristă a lui Carlos este susținută de “reprezentanții ministerelor de interne ale țărilor socialiste. Aceștia urmau să se întâlnească la Budapesta pentru a discuta aceste probleme importante. Reuniunea a trebuit amânată din cauza congreselor partidelor comuniste din aceste țări. Întrucât nu există dezacorduri între țările socialiste în ceea ce privește măsurile radicale, Ministerul de Interne maghiar va lichida grupul lui Carlos și va informa Republica Socialistă Cehoslovacă, Uniunea Sovietică, Republica Democrată Germană și Republica Populară Bulgară.
Autoritățile din Republica Democrată Germană au adoptat recent o poziție complet diferită în ceea ce privește grupul Carlos. Acesta nu mai este interesat să viziteze Republica Democrată Germană din moment ce a existat o discuție între Carlos și autorități. Carlos nu se poate deplasa liber pe teritoriul RDG și se află sub supraveghere strictă. Autoritățile RDG s-au consultat în această privință cu Cuba, despre care se cunoaște că are relații bune cu Carlos. Potrivit unui acord neoficial, Carlos ar trebui să se mute într-o țară latino-americană și să se infiltreze în organizațiile de eliberare din America Latină.”
Pe baza acestor informații, autoritățile maghiare au decis că trebuie să îl anunțe pe Carlos că nu mai este binevenit în Ungaria, deoarece activitățile sale nu sunt conforme cu politica maghiară.