De ce nu este bine că a plouat prea mult în România. Populaţia va simţi efectele curând

De ce nu este bine că a plouat prea mult în România. Populaţia va simţi efectele curândSursa foto: arhiva EVZ

Din cauza ploilor abundente care au afectat recoltele, vor fi puține fructe românești pe tarabe.

Cireşele, prunele, caisele și piersicile vor fi puține dar și de proastă calitate din cauza precipitaţiilor abundente din ultima perioadă.

La Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură din Valu lui Traian, județul Constanța, doar jumătate din producția de cireșe timpurii a fost salvată.

Sunt pierderi de aproape 60 la sută la cais, iar la piersic pierderile se duc spre sută la sută, spun specialiștii. Iar întârzierea recoltei are efecte asupra prețului de vânzare. Din cauza faptului că cireșele s-au copt cu o întârziere de două săptămâni, prețul acestora a scăzut sub jumătate. Dacă în luna mai s-ar fi vândut cu 20 de lei pe kilogram, acum prețul lor este de numai 8 lei.

Acum, angajații stațiunii dau zor să culeagă ce a mai rămas prin cireși.

Nici pentru pomicultorii din Gorj lucrurile nu stau mai bine. Cei mai afectați de vreme au fost prunii și cireșii de mai. În schimb, la mere și pere se anunță o recoltă mai bogată.

Mai norocoși vor fi viticultorii. Specialiștii spun că se așteaptă o recoltă bogată la toamnă.

Inginerii horticoli susțin că soiurile timpurii au avut de suferit în ultimele luni

Vom avea mai puține fructe în această toamnă și vom fi nevoiți să consumăm mai mult din import. Inginerii horticoli susțin că, din cauza vremii capricioase, în special soiurile timpurii au avut de suferit în ultimele luni, iar recolta de fructe va fi mai săracă. Producția va fi semnificativ scăzută la cireșele de mai, prune, caise ori piersici.

Prunii au fost cei mai afectați pomi din livezile din Gorj. Au înflorit devreme și au fost afectați de vremea rea din primăvară. Bruma, ploile reci și temperaturile prea scăzute pentru perioada din calendar au făcut ca pomii să aibă de suferit. Și cireșele de mai au fost afectate. Speranțele oamenilor stau acum în cireșele care se vor coace în această lună.

„Caisul, piersicul, corcodușul au înflorire timpurie. Corcodușul este 100% compromis în zona aceasta. Soiurile mai timpurii din fiecare specie au suferit mai mult”, a precizat Vasile Ciochină, inginer horticol.

 

Ne puteți urmări și pe Google News