Românii vor o politică externă orientată spre Statele Unite și Marea Britanie. Studiu sociologic

Românii vor o politică externă orientată spre Statele Unite și Marea Britanie. Studiu sociologicPopulație. Sursa foto: Arhiva EVZ

Românii preferă, în majoritatea lor, să facă parte din Uniunea Europeană, în detrimentul parteneriatului strategic cu Statele Unite și a apartenenței la NATO.

Sociologii de la Avangarde au realizat o cercetare pe tema percepției publice a românilor asupra relațiilor internaționale. Conform studiului, dacă ar trebui să aleagă, pentru România, între apartenența la UE și parteneriatul strategic cu Statele Unite, cei mai mulți dintre cei întrebați, 53% preferă apartenența la Uniunea Europeană. Parteneriatul strategic cu Statele Unite este preferat de 19% dintre cei întrebați, iar 28% nu vor să răspundă.

Între apartenența la UE și apartenența la NATO, 49% dintre români ar alege Uniunea, în vreme ce doar 23% optează pentru NATO. Un procent de 28% nu pot aprecia sau nu răspund la această întrebare.

Românii se orientează spre o alianță cu Statele Unite și Marea Britanie

Pe de altă parte, în următorii zece ani, cei mai mulți dintre concetățenii noștri sunt de părere că politica externă a țării noastre va trebui orientată spre axa de putere Washington – Londra și mai puțin pe linia Paris – Berlin.

Astfel, 29% dintre cei care au răspuns optează pentru o alianță cu Londra și Washington, în vreme ce 28% optează pentru o apropiere de Germania și Franța. Doar 8% dintre români ar merge spre un parteneriat cu Moscova și Beijing.

Relații mai bune cu Rusia lui Putin

De asemenea, dacă ar fi să aleagă cei mai mulți dintre cei întrebați în cadrul cercetării optează pentru relații mai bune cu Rusia lui Putin – 36%, iar 19% cu China comunistă.

În alt context, cercetarea sociologică analizează percepția românilor vis-a vis de conflictul din Orientul Mijlociu, dintre Israel și organizația Hamas. Astfel, conform Avangarde, 21% dintre români cred că Israel are dreptate în acest conflict, în vreme ce doar 3% cred în Hamas. Cei mai mulți, 76% nu pot aprecia de partea cui este dreptatea.

De altfel, cei mai mulți dintre români consideră că România nu ar trebui să ia partea nimănui în acest conflict. Este vorba despre 54%. Alți 10% se pronunță în favoarea Israelului, iar 1% pentru susținerea Hamas.

Cercetare sociologică a fost realizată de Avangarde în colaborare cu News Hour with CNN, în luna mai și se intitulează „Geopolitică și reprezentări sociale”. Studiul a fost realizat în perioada 25 – 31 mai pe un eșantion de 950 de subiecți. Metoda de cercetare a fost CATI – interviuri telefonice, iar rata de eroare este de 3,2%, la un nivel de încredere de 95%.

Ne puteți urmări și pe Google News