Biden capitulează în fața tandemului Putin-Merkel! SUA renunță la sancțiunile împotriva Nord Stream AG
- Ovidiu Drugă
- 20 mai 2021, 12:52
Președintele american Joe Biden va renunța la cea mai mare parte a sancțiunilor menite să blocheze gazoductul Nord Stream 2 dintre Rusia și Germania.
Administrația Biden va renunța la sancțiunile asupra companiei din spatele conductei Nord Stream 2 către Europa și a șefului executiv al acesteia. Departamentul de Stat al SUA urmează să transmită un raport pe această temă chiar miercuri.
Revizuirea pe care o face Departamentului de Stat, solicitată de Congres, concluzionează că Nord Stream 2 AG și CEO-ul Matthias Warnig, un aliat al președintelui rus Vladimir Putin, s-au angajat în activități sancționabile, dar că este în interesul național al SUA să renunțe la sancțiuni, a declarat o sursă bine informată pentru Reuters.
Biden continu[ să se opună, dar numai "din vorbe"
Sursa amintită a mai declarat că administrația Joe Biden încă se opune conductei Nord Stream 2, dar consideraăcă este important să trimită un semnal cu privire la angajamentul său strategic de a reconstrui relațiile cu Germania, care au fost grav deteriorate în timpul fostului președinte republican Donald Trump. Oficialii ruși au anunțat miercuri că măsura ar putea ajuta la refacerea legăturilor Washingtonului cu Moscova. Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a declarat marți: „Administrația Biden s-a exprimat clar: gazoductul Nord Stream 2 este un proiect geopolitic rus care amenință securitatea energetică europeană, pe cea a Ucrainei și pe ce a alianților ți partenerilor NATO din flancului estic ”.
Secretarul de stat Antony Blinken a vorbit marți târziu cu ministrul german de externe Heiko Maas, subliniind că Washingtonul se opune în continuare finalizării gazoductului Nord Stream 2, dar subliniind și necesitatea ca aliații NATO să colaboreze pentru a contracara Rusia, a declarat departamentul.
O purtătoare de cuvânt a ministerului german de externe a declarat că guvernul german nu a văzut încă acest raport, dar a afirmat că guvernul de la Berlin e în strânsă legătură cu administrația Biden. La rândul său, Maas a declarat miercuri că renunțarea la sancțiuni ar fi un semnal bun.
Decizia președintelui Biden de a renunța la sancțiuni împotriva Nord Stream 2 și a CEO-ului său elimină un subiect de iritare în relațiile dintre SUA și Germania, iar oficialii americani speră că vor vor avea o pârghie pentru aprofundarea cooperării pe probleme mai largi, inclusiv China și Rusia.
Oficialii germani au presat din greu pentru a obține acest rezultat, susținând că relația generală Berlin-Washington era prea importantă pentru a fi sacrificată pentru ceea ce Berlinul a descris drept un proiect comercial.
Republicanii sunt în culmea furiei
Decizia Administrației a provocat o furie de nedescris în rândul republicanilor fideli lui Trump, dar și a neo-conservatorilor care l-au trădat pe fostul președinte netezindu-i cale spre putere lui Biden.
Unul dintre reprezentanții republicanilor în Comisia pentru afaceri externe a Camerei reprezentanților, Michael McCaul, a declarat că, dacă rapoartele despre ridicarea sancțiunilor sunt corecte, acest lucru ar arăta că președintele Biden nu a vrut niciodată să împiedice gazoductul.
Acesta este „proiect rusesc care amenință să adâncească dependența energetică a Europei de Moscova”, a spus McCaul.
„Dacă regimului Putin i se va permite să finalizeze această conductă, se va întâmpla numai din cauza faptului că Administrația Biden a decis să permită acest lucru. "
Fostul consilier pentru securitate al lui Donald Trump, John Bolton, a scris pe Twitter că decizia președintelui Biden e scandaloasă. „Retorica dură a lui Biden în ceea ce privește Rusia nu are sens dacă aceste cuvinte nu sunt susținute de acțiuni”. Potrivit „Axios”, noua politică a lui Biden împotriva Nord Stream 2 se mărginește la impunerea unor măsuri punitive asupra câtorva nave rusești care sunt implicate în construcția conductei.
Cu toate astea, cercurile guvernamentale germane se îndoiesc,că disputa privind conducta ar fi fost rezolvată, scrie ziarul britanic Daily Express.