Profesorii care hărțuiesc fizic sau sexual elevii vor rămâne fără loc de muncă

Profesorii care hărțuiesc fizic sau sexual elevii vor rămâne fără loc de muncă

Senatul a adoptat, astăzi, o propunere legislativă a unuia dintre senatorii liberali, care vizează cadrele didactice ce hărțuiesc fizic sau sexual elevii.

O inițiativă legislativă propusă de senatoarea Alina Gorghiu, care prevede suspendarea contractelor de muncă ale cadrelor didactice urmărite penal sau trimise în judecată pentru hărțuirea fizică sau sexuală a elevilor, a fost adoptată, astăzi, de către Senat.

Proiectul se află la un singur pas procedural distanță de punerea în aplicare. Acesta urmează să ajungă în Camera Deputaților, care este for decizional.

Cadre didactice care au abuzat mai mulți elevi au rămas la catedră

Mai multe cazuri relevante din acest punct de vedere au stat la baza inițierii unor anumite propuneri legislative la nivelul Legii educației naționale, care să sancționeze angajații unităților școlare care prezintă astfel de comportamente. 

Senatoarea liberală a dat drept exemplu mai multe situații din cadrul unităților școlare: abuzul sexual al unei eleve din clasa a III-a de către un profesor de educație fizică de la școala „Spectrum” din Capitală; cazul celor trei eleve minore dintr-o comună din Tulcea, cu care un profesor a întreținut relații sexuale. 

Alina Gorghiu a mai atras atenția și asupra faptului că un profesor de la Colegiul de Arte din Iași, care a fost condamnat pentru pornografie infantilă, continuă să predea. 

Profesorii nevinovați își vor primi salariul 

Profesorii în cauză ar urma să stea departe de catedră până la o decizie definitivă a justiției.

Dacă un cadru didactic aflat sub ancheta magistraților va fi achitat de către judecători, va putea să beneficieze de achitarea salariului și pentru perioada în care nu a lucrat, conform digi24.

Potrivit senatoarei PNL Alina Gorghiu, legislația actuală prezinte lacune în ceea ce privește infracțiunile ce țin de violență fizică sau de atacuri sexuale ale personalului unităților școlare față de elevi. 

“Deși împotriva (angajaților din școli) a fost pusă în mișcare acțiunea penală sau au fost chiar trimiși în judecată, lucrează în același mediu ca și când nimic nu s-ar fi întâmplat. Este imoral? Da. De ce se întâmplă așa ceva? Pentru că legea permite în cazul personalului didactic și nedidactic din școli, spre deosebire de legislația cu privire la funcționarii publici, magistrați sau polițiști, în cazul cărora intervine suspendarea raporturilor de muncă în situații asemănătoare”, a spus senatoarea Alina Gorghiu.

„O persoană împotriva căreia s-a pus în mișcare acțiunea penală pentru săvârșirea unor fapte de violență sau care au caracter sexual trebuie suspendată de la catedră. Altfel, rolul esențial al cadrului didactic în procesul de formare și educare a elevilor cade în derizoriu. Este singura soluție pentru a asigura un mediu adecvat în cadrul unității unde activează cadrul didactic și pentru a elimina situații care au înfuriat opinia publică”, subliniază senatoarea.

Ce prevede inițiativa legislativă

Conform inițiativei legislative propuse de liberala Alina Gorghiu, întreruperea contractului de muncă al profesorului vizat pentru abuz fizic sau sexual va avea loc astfel:

- la inițiativa conducătorului unității/instituției de învățământ, dacă față de o persoană angajată s-a pus în mișcare acțiunea penală pentru săvârșirea unor fapte de violență sau de natură sexuală;

- de drept, dacă o persoană angajată într-o unitate/instituție de învățământ este trimisă în judecată pentru faptele menționate, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești;

- tot de drept, dacă față de persoana angajată s-a luat una dintre următoarele măsuri preventive: reținerea, arestul la domiciliu, arestarea preventivă, controlul judiciar sau controlul judiciar pe cauțiune, dacă în sarcina acestuia au fost stabilite obligații care împiedică exercitarea raportului de serviciu.