Ea este firma-simbol pentru viitorul omenirii? Salariile se dau într-un mod unic

Ea este firma-simbol pentru viitorul omenirii? Salariile se dau într-un mod unic

Afacerea a devenit vizibilă în anul 2010. Locul ales? Buenos Aires, capitala Argentinei. În prezent, firma are 85 de angajați, dar este de aşteptat ca numărul acestora să crească semnificativ.

Priviţi bine acest simbol. Este firma în care salariile reprezintă ceva unic pe planetă.  Cel puţin, la asta te poţi aştepta când observi abordarea inedită a modului în care este tratată creşterea salarială. Angajaţii sunt cei care iau toate deciziile legate de banii pe care îi primesc în schimbul muncii lor.

Totul se întâmplă transparent și democratic. Ce înseamnă asta? Chiar personalul își stabileşte salariile. Bani sunt destui. 10pines scrie software pentru clienți mari precum Starbucks și Burger King. De asemenea, firma este implicată și în alte activități ce au legătură cu platformele de comerț electronic, cardurile de fidelitate online pentru clienți şi diverse aplicații. Practic, anual, 50% dintre profiturile firmei sunt împărțite între angajați.

Asta nu se întâmplă mai mult de trei ori pe an, în cadrul unor întâlniri cu toți angajații, cu excepția celor aflați în probe. Fiecare angajat are dreptul să solicite în nume propriu o mărire. Ce-i drept, după ce face asta, ceilalţi angajaţi vor dezbate deschis dacă este cazul sau nu să fie acordată mărirea.

Este firma în care salariile reprezintă ceva unic pe planetă

Aşadar, în această firmă este cultivat un soi de fairplay financiar, după principiul „fiecare cât merită”. Nu-i de mirare când apare câte un angajat precum Ariel Umansky, care a decis să refuze creșterea salarială de 7% propusă în decembrie 2020. Omul a simțit că nu există suficiente motive pentru a fi mai bine plătit.

A fost a doua oară în cinci ani când el a refuzat o mărire la 10Pines. În acest context, firma nu are CEO și nici manageri pentru echipe. Există doar angajați de rang înalt care sunt parteneri. Ei sunt numiţi „asociați” și „maeștri”. Firma încearcă să aibă o ierarhie cât echilibrată și să fie transparentă.

După trei luni de probă, nou-veniții se alătură restului echipei în ședințe lunare, deschise, în care sunt luate decizii-cheie. Se discută despre clienți potențiali şi cheltuieli, dar şi despre finanțele companiei. Desigur, de pe listă nu lipsesc salariile.  „Întrucât nu există șefi care să decidă majorări, delegăm puterea oamenilor”, a declarat „maestrul” Jorge Silva, cofondator 10Pines, conform BBC.

Ne puteți urmări și pe Google News