Îmbolnăvirile suspecte printre oficialii americani. Îngrijorări în administrația Biden

Îmbolnăvirile suspecte printre oficialii americani. Îngrijorări în administrația Biden

Episoadele misterioase care au provocat leziuni cerebrale spionilor, diplomaților, soldaților și altor angajați americani din străinătate, numără peste 130 de victime, potrivit foștilor și actualilor oficiali.

Numărul de cazuri din cadrul C.I.A., al Departamentului de Stat, al Departamentului Apărării și din alte părți, a provocat îngrijorări în administrația Biden. Cazurile confirmate public s-au concentrat în China și Cuba, fiind un număr de 60 de persoane, fără să includă un grup al C.I.A.

Începând din luna decembrie, cel puțin trei ofițeri C.I.A. au raportat episoade de sănătate precară în timpul misiunilor din străinătate. Un caz a fost anunțat cu două săptămâni în urmă, urmând să li se ofere un tratament ambulatoriu la Centrul Medical Militar Național Walter Reed.

Un alt caz din 2019 este reprezentat de un ofițer militar care servea peste hotare. Și-a oprit vehiculul într-o intersecție, din cauza unor dureri foarte puternice de cap și a unei stări de greață. Fiul său de 2 ani, așezat pe bancheta din spate, a început să plângă. După ce ofițerul a plecat din intersecție, starea de greață s-a oprit, iar copilul nu a continuat să plângă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Administrația Biden nu a stabilit cine sau ce este responsabil pentru aceste situații sau dacă acestea constituie atacuri intenționate.  „Deocamdată, nu avem informații clare despre cauza acestor incidente și este prematur și iresponsabil să speculăm”, a spus Amanda J. Schoch, purtătorul de cuvânt al Biroului Directorului Informațiilor Naționale.

Lipsa unor probe concludente

Majoritatea cazurilor s-au întâmplat în Europa și în Asia. Unii au suferit leziuni cerebrale pe termen lung, inclusiv dureri de cap constante. Potrivit Consiliului Național de Securitate, acestea implică personal care se confruntă cu „fenomene senzoriale”, cum ar fi sunetul, presiunea sau căldura, împreună cu sau urmate de simptome fizice, cum ar fi greața și durerile de cap sau gât.

Administrația Biden încearcă să găsească un echilibru între a arăta oficialilor că iau în serios problema și împiedicarea răspândirii panicii, fie în interiorul guvernului, fie în rândul populației. Consiliul Național de Securitate a început o revizuire a serviciilor de informații, menită să descopere dacă incidentele suplimentare neraportate se potrivesc tiparului, a remarcat purtătorul de cuvânt, conform New York Times.

Într-un raport publicat în decembrie, Academia Națională de Științe a spus că o armă cu microunde probabil a provocat rănile. Unii oficiali cred că cel mai probabil este vorba despre un dispozitiv cu energie direcționată.

Severitatea leziunilor cerebrale a variat foarte mult. Unele victime au simptome cronice, potențial ireversibile și dure, sugerând leziuni cerebrale potențial permanente. Medicii de la Walter Reed au avertizat oficialii că unele victime sunt expuse riscului de sinucidere.

Găsirea unei soluții rapide

Într-o ședință cu ușa închisă, de luna trecută, a Comitetului de informații al Senatului, senatorii au acuzat C.I.A. că se ocupă prea puțin de investigația acestor episoade misterioase. În timpul administrației Trump, unii agenți au spus că există prea puține informații care să demonstreze că o putere străină este responsabilă și au susținut că nu există o analiză concretă privind implicarea Rusiei sau a unui alt serviciu de informații străin, care intenteze atacuri asupra americanilor.

Administrația Biden a încercat să găsească soluții, direcționând agenții către un coordonator, pentru a lucra atât la identificarea cauzei episoadelor, cât și la îmbunătățirea îngrijirilor medicale pentru personalul rănit. Chiar și unii democrați care au fost informați cu privire la aceste incidente, au cerut administrației să fie mai implicată în rezolvarea problemei.

„Nu cred că noi, ca guvern, am reacționat suficient de repede”, a declarat reprezentantul Ruben Gallego, democrat din Arizona și fost pușcaș marin, care conduce subcomitetul serviciilor armate ale operațiunilor speciale. „Trebuie să înțelegem pe deplin de unde vine această problemă, care sunt metodele de direcționare și ce putem face pentru a le opri”.