Răspuns dur al Israelului la atacurile din Fîșia Gaza. Sedii Hamas distruse cu rachete lansate de drone

Răspuns dur al Israelului la atacurile din Fîșia Gaza. Sedii Hamas distruse cu rachete lansate de drone Drone rusești. Sursa foto: Arhiva EVZ

Tel Aviv-u la reacționat dur în urma atacului cu rachete din Fâșia Gaza. Armata israeliană a distrus cu rachete lansate din drone mai multe sedii de informaţii militare, dar şi sedii de birouri, folosite de organizaţia teroristă Hamas.

 

În mai multe clipuri video postate pe Twitter, armata israeliană a arătat momentele în care mai multe sedii utilizate de organizaţia teroristă Hamas au fost aruncate în aer cu rachete lansate din drone.

Peste 50 de răniți la Tel Aviv

„Atac asupra unei clădiri utilizate de organizaţia terorisă Hamas, care găzduia birourile şi sediile de informaţii militare ale organizaţiei utilizate pentru cercetare şi dezvoltare militară", este mesajul transmis într-una din postările de pe Twitter.

Atacurile cu rachete lansate din drone vine în contextul atacurilor cu rachete lansate de Hamas în Tel Aviv şi care s-au soldat, în ultimele ore, cu peste 50 de persoane rănite.

https://twitter.com/i/status/1392140802302828544

 

Armata israeliană a anunţat că, în ultimele 24 de ore, au fost lansate aproximativ 200 de rachete spre teritoriul Israelului.

Atacurile au fost lansate din Fâşia Gaza de organizaţiile islamiste Hamas şi Jihadul Islamic, în contextul violenţelor dintre israelieni şi palestinieni produse în zona centrului vechi al oraşului Ierusalim, transmite Antena3.

Iron Dome a intreceptat 90% dintre rachetele Hamas

Sistemul antiaerian, cunoscut ca Iron Dome, a interceptat 90% dintre rachetele care riscau să cadă în zone populate.

Iron Dome este un sistem de apărare antiaeriană dezvoltat de firmele israeliene Rafael Advanced Defense Systems și Israel Aerospace Industries, cu sprijinul financiar și suportul tehnic al Statelor Unite.

Pus în funcțiune în 2011, rolul lui este de opri rachetele cu rază scurtă de acțiune și proiectilele trase din Gaza.

Iron Dome se bazează pe un sistem de analiză radar pentru a depista o amenințare. Lansează un interceptor numai dacă proiectilul amenință să lovească zone populate sau infrastructură de bază.

Interceptorii sunt lansați vertical, fie de unități mobile, fie din puncte fixe. Ei lovesc racheta în aer și produc o explozie care se vede ca o lumină pe cer, în momentul impactului.

Înainte de atacul de marți seara care a vizat Tel Avivul, începând de luni, aproximativ 500 de rachete au fost lansate de diferite grupuri palestiniene din Fâşia Gaza spre Israel, potrivit armatei israeliene.

Premierul israelian anunță o ripostă dură

Hamas a trecut o „linie roşie” lansând rachete asupra Israelului, a declarat premierul israelian Benjamin Netanyahu, care a promis un răspuns ferm.

„Israelul va reacţiona cu forţă (...), oricine atacă va plăti un preţ mare. Vă spun, cetăţeni ai Israelului, conflictul actual ar putea dura ceva timp”, a spus Benjamin Netanyahu.

Premierul israelian și ministrul apărării, Benny Gantz, au avut apoi o declarație comună, marți seară, avertizând din nou că violențele ar putea continua pentru un timp.

„Organizațiile teroriste au fost lovite dur și vor fi lovite în continuare, din cauza deciziei lor de a ataca Israelul”, a spus Benny Gantz.

La rândul său, liderul Hamas, Ismail Haniyeh a spus că mișcarea este „gata” de conflict, dacă Israelul vrea o escaladă. „Dacă Israelul vrea să escaladeze, suntem gata de asta, iar dacă vrea să se oprească, și pentru asta suntem pregătiți”, a declarat el într-o intervenție televizată. „Avem de-a face cu un nou echilibru de forțe”, a mai spus Haniyeh, citat de BBC.

Situaţia din Cisiordania şi Ierusalimul de Est a fost tensionată de la începutul Ramadanului, luna sfântă de post şi rugăciune a musulmanilor. Numeroşi palestinieni au devenit furioşi după ce poliţia israeliană a restricţionat accesul în unele zone din Oraşul Vechi.

Existau temeri că violenţele s-ar putea intensifica luni, când Israelul a celebrat Ziua Ierusalimului, care marchează cucerirea jumătăţii de est a oraşului în timpul Războiului de Şase Zile din 1967.

Sunt cele mai grave violențe între Israel și palestinieni din 2017.