Putin se laudă că este cu un pas înaintea restului lumii. Se pregătește să lupte cu rachetele hipersonice

Putin se laudă că este cu un pas înaintea restului lumii. Se pregătește să lupte cu rachetele hipersonice

Rachetele hipersonice au fost văzute ca o amenințare gravă la adresa securității Statelor Unite. Călătorind de cinci ori mai rapid decât viteza sunetului și cu capacitatea computerizată de a manevra cu precizie, rachetele ar putea fi destul de dificil de contracarat. În plus, viteza și forța ar putea fi atât de semnificative încât rachetele hipersonice pot provoca daune doar din impactul „cinetic” fără a fi nevoie de explozivi.

Se pare că Rusia lucrează la o astfel de tehnologie, iar săptămâna trecută, președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a declarat reporterilor că sistemul de rachete sol-aer / rachete anti-balistice S-500 ar putea fi un posibil „antidot” împotriva rachetelor hipersonice ale inamicului.

Liderul rus a adăugat că Rusia este cu un pas înaintea restului lumii, deoarece dezvoltă platforme pentru a opri rachetele hipersonice chiar înainte ca oricare dintre potențialii săi adversari să aibă astfel de arme disponibile.

Rusia a găsit rezolvarea

“Lucrăm, printre altele, și la„ antidotul ” împotriva armelor hipersonice viitoare ale altor state”, a declarat Putin reporterilor, potrivit Tass. “Sunt încrezător că vom face asta și că suntem pe calea cea bună”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Victor Murakhovsky, redactor-șef al revistei rusești Arsenalul Patriei, a fost citat spunând: „sistemul S-500 poate deveni acel „antidot ”.

Luna trecută, ziarul Krasnaya Zvezda al Ministerului Apărării din Rusia a raportat că lucrările la dezvoltarea platformei de apărare aeriană mobilă S-500 și a rachetelor anti-balistice urmau să fie finalizate în 2021. Viceprim-ministrul rus Yuri Borisov a declarat anterior reporterilor că, spectacolul internațional al Armatei din 2020 a arătat că modelul S-500 era supus testelor și că se îndreptă spre producție anul viitor.

Primele trasee ale S-500 au avut loc în 2019, iar sistemul de rachete a reușit să atingă ținte la o rază de acțiune de 481,2 km, care era cu 80 km mai departe decât orice sistem de rachete existent.

S-500 poate detecta și ataca simultan până la zece focoase balistice care zboară la viteze de peste patru mile pe secundă. Platforma antirachetă poate utiliza mai multe sisteme radar distincte, orientate spre diferite ținte - și aceasta ar putea include radare diferite pentru a detecta avioane, elicoptere, drone și rachete în același timp.

Contraofensiva Statelor Unite

Deja, Marina Statelor Unite explorează modalități prin care arme hipersonice ar putea fi folosite pe navele sale de suprafață, în timp ce Forțele Aeriene ale SUA efectuează teste pentru a lansa rachete hipersonice din bombardierele B-52 și B-1B.

„Modul de gândire militar clasic este că o armă de atac ar trebui întotdeauna susținută de o armă defensivă, deoarece adversarul potențial va dezvolta și această sferă”, a spus Konovalov. „Prin urmare, în paradigma clasică, o tehnologie de atac trebuie întotdeauna completată cu o tehnologie defensivă și invers.”