Avocații cer congres extraordinar. Ei acuză atacurile la care sunt supuși în exercitarea profesiei

Avocații cer congres extraordinar. Ei acuză atacurile la care sunt supuși în exercitarea profesiei

Avocații solicită convocarea unui congres extraordinar, la Brașov, în care să fie dezbătute problemele cu care se confruntă și atacurile la care sunt supuși în contextul condamnării colegului lor, Robert Roșu.

În cadrul acestui congres urmează să fie discutate subiecte legate de statutul acestei profesii. De asemenea, un congres la Brașov ar fi o demonstrație de susținere față de avocații din acest oraș. Aceștia susțin că sunt supuși la atacuri din partea procurorilor din cadrul Parchetului Teritorial Brașov.

Doi cunoscuți avocați, Costel Gîlcă și Antonie Popescu, solicită UNBR și barourilor din țară să organizeze la Brașov un Congres Național Extraordinar al Avocaților.

Astfel după cum arată în solicitarea transmisă către conducerea UNBR și decanii barourilor naționale, avocații Costel Gîlcă și Antonie Popescu evidențiază că evenimentele petrecute recent în România după condamnarea avocatului Robert Roșu sunt „comparabile cu perioada stalinistă care a dus la arestarea avocaților, desființarea Barourilor și reconvertirea avocaților obedienți sistemului comunist”.

„În lumina ultimelor evenimente fără precedent după 1989 și care au marcat negativ exercițiul profesiei de avocat într-o societate democratică, prevestind o suită de incidente, cum au mai fost, de o gravitate inimaginabilă într-un stat de drept (comparabile cu perioada stalinistă care a dus la arestarea avocaților, desființarea Barourilor și reconvertirea avocaților obedienți sistemului comunist)

și prin care este atacată însăși esență democrației în societate: dreptul la apărare prin îngrădirea dreptului la interpretare a avocatului, prin intimidări ale avocatului, prin asocierea avocatului cu clientul sau – componente inseparabile ale dreptului fundamental la un proces echitabil”, se arată în cererea de convocare a congresului.

Convocarea a fost transmisă către toate barourile

Congresul extraordinar convocat la Brașov va avea ca temă „Dreptul la apărare al justițiabililor, răspuns adecvat atacurilor democrației justiției”.

Convocarea de urgență a unui Congres Național Extraordinar al Avocaților de către Uniunea Națională a Barourilor din România a fost solicitată de avocații Costel Gîlcă și Antonie Popescu printr-o adresă transmisă în 26 aprilie 2021 președintelui UNBR Traian Briciu, precum și tuturor decanilor de barouri din țară.

Cei doi avocați semnatari ai cererii de convocare a Congresului Național Extraordinar al Avocaților la Brașov au precizat că se impune organizarea acestui eveniment pentru că avocații să ia atitudine categoric față de atacurile la adresa democrației și a dreptului la apărare „prin îngrădirea dreptului la interpretare a avocatului, prin intimidări ale avocatului, prin asocierea avocatului cu clientul sau”.

Ne puteți urmări și pe Google News