Rusia a speriat Pentagonul. Ce s-a discutat pe linia roșie, între Washington și Kremlin
- Cristi Buș
- 5 aprilie 2021, 06:15
Kievul este de părere că în viitorul apropiat Moscova va începe acțiuni de luptă împotriva Ucrainei
Convorbirea telefonică desfășurată la începutul săptămânii la inițiativa părții americane dintre șeful Comitetului Unit al șefilor statelor-majore ale SUA, general Mark Milley, și omologul său rus, general de armată Valeri Gherasimov, a avut ca subiect de discuție agravarea situației în sud-estul Ucrainei, consideră mass-media americană, lucru confirmat într-o oarecare măsură de reprezentanții Pentagonului. Militarii americani susțin - și sunt îngrijorați de acest lucru - că Ministerul Apărării al Federaţiei Ruse deplasează trupele spre sud-vestul granițelor țării și sporește gruparea militară din Crimeea. Conform versiunii Kievului, Rusia pregătește ocuparea Ucrainei, însă Moscova declară începerea unor exerciții de control și sporirea trupelor din peninsula Crimeea în scopul asigurării securității acesteia.
"Am primit rapoartele militarilor ucraineni cu privire la mișcările trupelor rusești la granițele Ucrainei. Dezbatem cu aliații din NATO temerile noastre cu privire la această sporire a tensiunilor, la încălcările regimului de încetare a focului și tensiunile regionale", a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby. Acesta a arătat că Pentagonul a cerut Federației Ruse explicații și a adăugat că SUA sunt "îngrijorate de escaladarea agresiunii rusești în estul Ucrainei". Declarații similare a făcut și Departamentul de Stat.
Ca răspuns, secretarul de presă al președintelui Rusiei, Dmitri Peskov, a declarat că în conflictul din Donbas "trupele rusești nu au luat parte niciodată și nu iau parte. Acesta este exclusiv un conflict ucrainean intern, iar noi, țările europene și alte țări ale lumii nu am dori ca războiul civil din Ucraina să se aprindă din nou".
În acest context pe rețelele de socializare sunt postate imagini video în care se pot vedea eşaloane feroviare rusești cu tehnică blindată care s-ar îndrepta, chipurile, spre granița cu Ucraina. În imagini se pot vedea platforme cu tancuri, cu dispozitive autopropulsate de artilerie și vehicule militare de desant care se deplasează pe podul Crimeii. Publicația "New York Times", citând funcționari din Pentagon, afirma zilele acestea că "sporirea trupelor rusești la frontieră (cu Ucraina - n. Nezavisimaia Gazeta) va conduce la o criză potențial inevitabilă". Aprecierile de acest gen au legătură cu faptul că "după încheierea exercițiilor militare din 23 martie, trupele rusești nu au părăsit zona de graniță, aflată la aproximativ 50 de kilometri de granița cu Ucraina". Nu se comunică ce zonă anume, însă se afirmă că acolo sunt concentrate aproximativ patru mii de militari ruși. Comentând această informație, Peskov a comunicat că "Rusia are dreptul să mute cum vrea trupe în limitele teritoriului țării, acest lucru nu reprezintă un pericol pentru alte state". În schimb NATO, după părerea acestuia, reprezintă un asemenea pericol. "Toate acestea obligă să fim cu ochii în patru", a subliniat Peskov.
De remarcat că cele mai de amploare exerciții din ultima vreme ale unităților și marilor unități ale Forțelor Armate ale Federaţiei Ruse în apropiere de frontiera ucraineană au avut loc în Flota de la Marea Neagră și în poligonul Opuk din apropiere de Feodosia, unde la mijlocul lunii martie au fost detaşați, pe calea aerului și pe vase de desant, militarii Regimentului aerian de asalt și ai Regimentului de artilerie al Diviziei 7 din Novorossiysk ale Trupelor de desant aerian. Potrivit datelor Ministerului Apărării, la aceste manevre "au fost implicați peste două mii de militari și 500 de unități de tehnică de luptă și specială, avioane și elicoptere ale aviației de armată, de asalt și de transport militar".
"Deocamdată nu s-au primit rapoarte oficiale conform cărora participanții la aceste exerciții au părăsit poligonul Opuk. Însă este o practică obișnuită ca în timpul pregătirii de luptă trupele și ofițerii să stea pe termen lung pe teren. Cu atât mai mult, în armată și în flotă perioada de iarnă de instruire se apropie de sfârșit, se apropie exercițiile de control pentru tragere, de conducere a vehiculelor de luptă, de pregătire specială și de tactică ș.a.m.d.", a explicat situația expertul militar, general-locotenent Iuri Netkaciov. Acesta a arătat că "efectivul Diviziei aeriene de asalt 7 va avea, probabil, în Crimeea o verificare de control. Nu este exclus ca tocmai această mare unitate să participe acolo la exercițiile strategice de comandă și de stat-major "Zapad-2021".
Această concluzie este confirmată indirect și de declarația făcută pentru o serie de mijloace de informare în masă de serviciul de presă al Districtului Militar de Sud, potrivit căreia "strămutarea coloanelor militare are legătură cu exercițiile în Crimeea, din ținuturile Krasnodar și Stavropol, precum și din Caucazul de Nord". Netkaciov este de cărere că "transferarea trupelor în Crimeea poate avea, de asemenea, legătură cu formarea în această zonă a unui regiment aerian de asalt cu bazare permanentă în Feodosia". Despre acest lucru anunțase, pe 25 martie, ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, care este de părere că regimentul va fi format pe baza Brigăzii aeriene de asalt 56, dislocată acum în orașul Kamîșin din regiunea Volgograd. Șeful de la acea vreme al Statului - Major al trupelor de desant aerian, general-locotenent Nikolai Ignatov, spunea încă din 2016 că pentru consolidarea securității Crimeii în peninsulă va fi desfășurat un regiment al Trupelor de desant aerian. Iar decizia a fost acum luată. Regimentul va fi strămutat în Crimeea, cel mai probabil tocmai pe calea ferată.
Între timp, în apropierea graniței de sud-vest a Rusiei situația continuă să fie dificilă. Anul acesta în intervalul februarie - martie, tot cu ajutorul eșaloanelor feroviare, comandamentul ucrainean a transferat spre est tehnică și efectiv militar. Pe rețelele de socializare se comunică faptul că spre granița cu Crimeea se deplasează complexe tactice de rachetă "Tocika U", artilerie și sisteme de foc în salvă. Iar în poligonul din regiunea Herson s-au desfășurat zilele acestea exerciții ale subunităților Forțelor Maritime Militare ale Ucrainei, în timpul cărora au fost folosite diferite tipuri de armamente. Inclusiv în apropierea istmului Crimeii se roteau în aer dronele turcești Bayraktar TB2 de recunoaștere și de șoc.
Misiunea OSCE informează despre numeroase încălcări ale regimului de încetare a focului în Donbas. Kremlinul, prin intermediul lui Peskov, și-a exprimat deja îngrijorarea în legătură cu faptul că "partea ucraineană poate recurge la acțiuni provocatoare în sud-estul Ucrainei, care vor crea pericolul izbucnirii unui război civil".
Autoritățile de la Kiev ignoră poziția Moscovei și afirmă că Federația Rusă însăși poate declanșa acțiuni de luptă pe teritoriul Ucrainei - supoziția a fost exprimată de comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Ruslan Homceak. Este interesantă poziția Statelor Unite și a NATO - acestea susțin Ucraina nu numai prin declarații, ci și cu livrări de arme letale. "Dacă conflictul dintre Rusia și Ucraina va evolua la faza militară, nu este exclus ca subunități ale țărilor membre ale Alianței să fie introduse în Ucraina. Nu se știe în ce măsură vor amenința acestea Moscova", a declarat expertul militar, colonel Nikolai Șulghin. "Pretextul pentru introducerea trupelor NATO în Ucraina ar putea fi numeroasele manevre militare planificate de Kiev și de Alianță", este de părere expertul rus. Ca o confirmare, Șulghin citează afirmațiile adjunctului ministrului rus al apărării, Andrei Kartapolov, care zilele acestea a declarat că "în anul 2021 în regiune sunt planificate opt exerciții comune de mare amploare ale Forțelor Armate ale Ucrainei și NATO, cu participarea a 11 mii de militari străini". După cum a afirmat Kartapolov, după intrarea Crimeii în componența Federației Ruse, "prezența militară a NATO în regiunea Mării Negre a crescut brusc". "După provocarea de la Kerci a Forțelor Maritime Militare ale Ucrainei din noiembrie 2018, activitatea forțelor NATO s-a intensificat și mai mult. Numărul zborurilor avioanelor de recunoaștere în regiune a crescut cu 40%, iar în apropierea Peninsulei Crimeea - cu 60%", a arătat Kartapolov.
Articol de Vladimir Muhin
Traducerea Silvia Nicolau/snicolau/cciulu