Vor avea acces liber la circulația în UE cetățenii nevaccinați? Ce amendamente urmează să se propună pentru certificatul verde digital

Vor avea acces liber la circulația în UE cetățenii nevaccinați? Ce amendamente urmează să se propună pentru certificatul verde digital

Eurodeputații au decis inițierea procedurii de urgență în ceea ce privește certificatul verde digital cu 468 de voturi pentru, 203 împotrivă și 16 abțineri. În timpul dezbaterii din plen, marea majoritate a eurodeputaţilor a sprijinit crearea rapidă a adeverinţei electronice verzi. Printre cele 203 de voturi împotrivă se numără și pozițiile a trei dintre europarlamentarii români. Este vorba despre Cristian Terheș, Maria Grapini și Ciuhodaru Tudor.

Motivele pentru care europarlamentarii români au votat împotriva certificatului verde digital.

Europarlamentarul Cristian Terheș a explicat că “prin acest „pașaport digital” cetățenii din sau din afară UE vor fi afișați dacă au avut sau nuvaccin anti-Covid, dacă au fost bolnavi cu Covid, etc. Genul acesta de acțiune, inspirată după modelul din China de monitorizare și afișare a populației, creează premiza unei supravegheri în masă a populației fără precedent la scară planetară.

Pe scurt, dacă un asemenea „pașaport digital” va întra în uz, se va ajunge și în UE, ca în China, ca oamenii să fie „domesticiți” după cum consideră statul”, s-a exprimat europarlamentarul Cristian Terheș.

Europarlamentarul Ciuhodaru Tudor a declarat la rândul său că promovează libera circulație nediscriminatorie la nivel european, precum și revenirea la normalitate pentru turism și transport.

“Vreau ca toți românii, vaccinați sau nu, să poată circula liber la nivel european”, a spus europarlamentarul Ciuhodaru Tudor.

Maria Grapini, a explicat pentru EvZ că forma actuală a certificatului verde digital e mai puțin discriminatorie față de structura sa inițială, cea care prevederea circulația liberă doar pentru persoanele vaccinate, însă nici forma actuală nu oferă liberă circulație tuturor persoanelor.

“Certificatul cuprinde trei tipuri de adeverințe - va putea circula grupul de cetățeni care au adeverință de vaccinare, grupul de cetățeni care au o adeverință de testare, iar al treilea grup de cetățeni sunt cei care au trecut prin boala Covid și au adeverință de foști bolnavi de Covid.

Sigur că forma aceasta nu discriminează cum ar fi discriminat acel pașaport de vaccinare, care îți permitea să călătorești doar dacă ești vaccinat. Asta ar fi încălcat drepturile cetățenilor din punct de vedere al mobilității.

Sigur că există un punct în Regulament care precizează că în criză se pot lua anumite măsuri, însă atât timp cât vaccinarea nu este obligatorie, nu poți introduce singura posibilitate de circulație acel certificat numit pașaport, la început, de vaccinare.

S-a propus să se meargă pe regim de urgență, iar eu aș fi vrut să avem timp să dezbatem în Comisiile de specialitate, eu făcând parte din Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE), să putem să depunem amendamente și apoi să fie din nou supus proiectul dezbaterii din cadrul Parlamentului. Acesta este motivul pentru care nu am votat”, a afirmat europarlamentara Maria Grapini.

Ce amendamente vor fi propuse de europarlamentarii români

Dreptul la liberă circulație în interiorul Uniunii Europene este unul câștigat de români prin integrarea statului român în UE și nu poate fi condiționat de “mijloace de inspirație totalitară, cum e acest certificat verde digital”, potrivit europarlamentarului Cristian Terhes.

“Orice condiționare a libertății de circulație o transformă dintr-un drept al persoanei într-un privilegiu acordat/permis de stat în anumite condiții. Pe o asemenea logică se fonda și dreptul sovietic, inspirat din filosofia marxistă, care spunea că cetățenii nu au drepturi fundamentale inalienabile, pe care statul le respectă și/sau garantează, ci orice drept e de fapt un privilegiu pe care statul îl acordă omului, motiv pentru care îi poate și revoca aceste „privilegii” dacă persoană nu se comportă cum vrea statul”, a explicat Cristian Terheș.

Amendamentul propus de europarlamentarul Ciuhodaru Tudor are drept obiectiv prioritar “stabilirea libertății de circulație, nediscriminatorie, la nivel european și revenirea la normalitate pentru transport și turism”.

Concret, potrivit europarlamentarului Ciuhodaru, amendamentul propus prevede:

  1. Comisia Europeană și toate statele membre trebuie să restabililească libertatea de circulație la nivel european și revenirea treptată la normalitate pentru transport și turism.
  2. Dacă acest lucru se va face prin elaborarea a unui certificat verde de călătorie de către Comisie acesta trebuie să îndeplinească simultan trei condiții esențiale. Să fie:
  3. a) Unitar - același conținut - care să conțină un sistem de recunoaștere reciprocă a procedurilor de vaccinare, a testelor PCR și a dozărilor de anticorpi.
  4. b) Nediscriminator - oricare dintre aceste proceduri asigură individual aceași libertate de mișcare.
  5. c) Gratuit- pentru a asigura deplina libertatea de mișcare la nivel european toate aceste proceduri de vaccinare sau testare vor fi asigurate gratuit tuturor cetățenilor europeni.

“Sper ca toți europarlamentarii români să susțină acest demers”, a transmis Ciuhodaru Tudor.

La nivelul Parlamentarului European s-a decis, potrivit europarlamentarei Maria Grapini, ca la data de 28 aprilie să se adune amendamentele propuse de comisiile competente, iar dacă acestea vor trece la următoarea dezbatere a plenului, forma actuală a certificatului verde digital se va îmbunătăți.

“Eu, Maria Grapini, nu pot să depun din poziția de eurodeputat amendamente pentru că decizia care s-a luat s-a referit la faptul că anumite comisii din Parlament, cele competente, este vorba și de LIBE, să fie cele care înaintează amendamente în numele grupurilor politice.

Zilele acestea, însă, am lucrat personal la câteva amendamente pe care le dau prin comisia LIBE grupului politic din care fac parte și bănuiesc că toate grupurile vor face la fel.

În data de 28 aprilie, se adună aceste amendamente sau propuneri din partea eurodeputaților, iar comisiile competente vor pregăti amendamente și compromisuri pentru viitoarea plenară ca să vedem dacă vom îmbunătăți forma care a trecut deja la vot - repet, forma a trecut la vot.

Dacă la următoarea plenară o să treacă aceste amendamente pe care noi le vom pregăti, se va mai îmbunătăți”, a explicat Maria Grapini.

Unul dintre amendamentele inițiate de europarlamentara Maria Grapini se referă la adăugarea unei a patra adeverințe pentru cetățenii care nu doresc să se vaccineze, să se testeze și pentru cei care nu au fost infectați cu coronavirus.

“Pot să spun că am adăugat o a patra adeverință pentru al patrulea grup de cetățeni care nu se vaccinează (că nu vor sau nu pot, poate au o anumită restricție din punct de vedere al vaccinării), care nu pot să se testeze (pentru că dacă faci un test la ieșire din țară și un test la venire vorbim despre două teste care costă și pot reprezenta o barieră financiară; indirect îl determini pe respectivul om să nu circule) sau care nu au fost infectați cu coronavirus.

Eu am propus ca cetățeanul care nu se vaccinează, nu se testează și nici nu a avut Covid-19 să vină cu adeverință de la medicul de familie precum că este sănătos astfel încât să nu rămână niciun cetățean discriminat, direct sau indirect. Pot să fie cetățeni care să nu poată folosi niciuna din cele trei categorii, motiv pentru care am făcut această a patra categorie.

Sigur că asta înseamnă implicarea medicului de familie, dar consider că este mai onorabil așa”, a declarat europarlamentara Maria Grapini.

“Am mai cerut în amendamente să ni se explice cum corelează aceste restricții cu drepturile care nu sunt anulate din tratat. Dacă se votează forma îmbunătățită, această formă va ajunge la Consiliu și acolo se va da o mare luptă fiindcă știm bine că nu toți au fost de acord cu propunerea Comisiei de a face această propunere de regulament”, a conchis Maria Grapini.