Important. Ce spune Agenţia britanică despre pericolul vaccinării cu AstraZeneca

Important. Ce spune Agenţia britanică despre pericolul vaccinării cu AstraZeneca Sursa foto Dreamstime

Agenţia britanică de reglementare a medicamentelor a anunţat că din 18 milioane de doze administrate în Marea Britanie au fost doar 30 de cazuri de cheaguri de sânge.

Potrivit Agenţiei britanice de reglementare a medicamentelor şi produselor medicale (MHRA), riscul formării de cheaguri de sânge asociat cu vaccinul AstraZeneca este foarte redus.

Vaccinul AstraZeneca COVID-19 este indispensabil în acest moment. Fiind unul dintre primele vaccinuri care au ieșit pe piaţă, a fost în centrul planului Organizației Mondiale a Sănătății de a lansa aproximativ 2 miliarde de doze în 92 de state până la sfârșitul anului.

Este, de asemenea, unul dintre doar o mână de vaccinuri care sunt deja produse și distribuite pe o scară atât de masivă încât ar putea schimba cursul pe termen scurt al pandemiei.

Ne puteți urmări și pe Google News

La începutul acestei luni, autoritățile de reglementare din peste 20 de țări europene au suspendat distribuția vaccinului AstraZeneca. Mass-media a citat rapoarte despre „cheaguri de sânge”.

Câteva zile mai târziu, însă, comitetul de experți al Agenției Europene pentru Medicamente a cântărit mult înainte de a recomanda utilizarea în continuare a vaccinului. Cu ratele de caz COVID-19 în creștere în toată Europa și peste 3.000 de decese pe zi, grupul a concluzionat că beneficiile sale au depășit cu mult orice riscuri cunoscute sau potențiale.

Important. Ce spune Agenţia britanică despre pericolul vaccinării cu AstraZeneca

Începând cu 24 martie, au fost raportate în total 22 de cazuri de tromboză venoasă cerebrală şi alte opt tipuri de tromboze, a precizat Agenţia. Un alt document al MHRA a prezentat un total de 24 de cazuri de tromboză venoasă cerebrală, fără a oferi detalii în legătură cu această discrepanţă.

„Pe baza acestei revizuiri în curs, beneficiile vaccinurilor împotriva COVID-19 continuă să depăşească orice riscuri şi ar trebui să vă vaccinaţi când sunteţi invitat să faceţi acest lucru”, a afirmat autoritatea britanică. În total, peste 31 de milioane de persoane din Marea Britanie au primit prima doză de vaccin anti-COVID19, dintre care mai mult de 18 milioane cu AstraZeneca.

Pauza inițială de vaccinare poate fi încheiată în multe țări, dar investigațiile continuă, iar autoritățile de reglementare din întreaga lume iau măsuri suplimentare.

În Franța, de exemplu, Agenția Națională pentru Siguranța Medicamentelor și Produselor de Sănătate a identificat nouă cazuri cu aceste afecțiuni ale sângelui (inclusiv două decese) din 1,4 milioane de injecții și a descris-o ca o reacție vaccinală.

În Australia, unde există, în acest moment, un risc esențial zero de infecție cu COVID-19, persoanelor care au avut două afecțiuni sanguine foarte specifice, şi rare, li se recomandă acum să amâne orice vaccinare COVID-19.

Autoritatea sanitară din Danemarca tocmai și-a extins pachetul pentru vaccinul AstraZeneca încă trei săptămâni, la fel. Deoarece majoritatea cazurilor au implicat persoanele sub 50 de ani.

Pe 7 martie, autoritățile austriece au anunțat o anchetă a unui deces care ar putea fi legat de vaccin. Câteva zile mai târziu, Autoritatea Daneză pentru Sănătate a anunțat că anchetează o moarte din acelaşi motiv. Același lucru s-a întâmplat și în Norvegia. 

De asemenea şi Germania a suspendat utilizarea vaccinului AstraZeneca în așteptarea investigației a trei decese și a altor patru incidente.

Aşadar, mai multe țări limitează utilizarea vaccinului la persoanele în vârstă, ca o modalitate de a atenua riscul, relatează theatlantic.