Navele cu animale din România traversează canalul Suez spre destinație. Detalii despre o acțiune fără precedent
- Radu Balaj
- 30 martie 2021, 16:45
Nave cu animale exportate din România se află către destinație prin canalul Suez, spre țările din Golful Persic. "Gestionarea rapidă şi eficientă a situaţiei se datorează acţiunilor comune întreprinse de către ANSVSA, autorităţile egiptene, exportatori, transportatori, prin prezenţa medicilor veterinari egipteni la bordul navelor şi a suplimentării stocurilor de apă şi furaje”, a anunțat ANSVSA .
Cele 11 nave cu animale exportate din România se află în drum spre destinaţie, respectiv ţări din Golful Persic, cu ruta prin Canalul Suez, a anunţat, marţi, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
Șase nave cu animale plecate din portul Constanța între 16-23 martie 2021
Șase nave care au plecat din portul Constanţa în perioada 16 - 23 martie 2021 au finalizat traversarea Canalului Suez în data de 29 martie 2021.
În această seară este preconizată sosirea animalelor de pe aceste nave în Iordania şi în cursul zilei de miercuri, în Arabia Saudită.
Cinci nave plecate din portul Constanța între 23-24 martie
De asemenea, cinci nave au plecat din portul Constanta în perioada 23 - 24 martie 2021. Ele vor finaliza traversarea Canalului Suez în cursul zilei de marţi.
Două dintre acestea sunt deja angrenate în traversare, urmând ca imediat să se îndrepte către destinaţie.
Acțiuni comune întreprinse pentru ajungerea animalelor la destinație în condiții optime
"Gestionarea rapidă şi eficientă a situaţiei se datorează acţiunilor comune întreprinse de către ANSVSA, autorităţile egiptene, exportatori, transportatori, prin prezenţa medicilor veterinari egipteni la bordul navelor şi a suplimentării stocurilor de apă şi furaje.
Pe toata durata crizei generate de blocarea Canalului Suez, ANSVSA s-a aflat în contact permanent cu operatorii economici şi organizatorii transporturilor celor 11 nave şi a avut informaţii în timp real cu privire la sănătatea, bunăstarea şi protecţia animalelor aflate la bord.
ANSVSA este preocupată de starea animalelor şi, în acest sens, menţine contactul cu exportatorii şi autorităţile competente din ţările de destinaţie, pentru a se asigura de respectarea condiţiilor de protecţie şi bunăstare a acestora în timpul transportului, până la destinaţie. Celula de criză constituită la nivelul ANSVSA îşi va înceta activitatea atunci când toate animalele de pe cele 11 nave vor ajunge la destinaţie", precizează sursa citată într-un comunicat de presă transmis marți.
ANSVSA mulţumeşte, în acest context, Comisiei Europene şi tuturor autorităţilor competente din Egipt, Liban, Libia, Siria, Iordania, Israel, Turcia şi Cipru, şi celor implicaţi în acest eveniment pentru deschidere, reacţie promptă şi bună colaborare.