Evenimentul Zilei > Actualitate > Italia, noi măsuri pentru persoanele care vin din celelalte țări. De Paște, întreaga țară va fi în zona roșie
Italia, noi măsuri pentru  persoanele care vin din celelalte țări. De Paște, întreaga țară va fi în zona roșie

Italia, noi măsuri pentru persoanele care vin din celelalte țări. De Paște, întreaga țară va fi în zona roșie

Italia a anunțat că, în weekend-ul de Paște, întreaga țară va fi clasificată în zona roșie. Mai mult, autoritățile vor impune noi reguli pentru toate persoanele care sosesc din celelalte țări ale Uniunii Europene.

Italia a anunțat că, în weekend-ul de Paște, întreaga țară va fi clasificată în zona roșie. Mai mult, autoritățile vor impune noi reguli pentru toate persoanele care sosesc din celelalte țări ale Uniunii Europene.

Italia va impune o carantină obligatorie de cinci zile pentru toate persoanele care sosesc din celelalte ţări ale Uniunii Europene, inclusiv pentru călătorii ce revin pe teritoriul italian, au anunţat marţi surse din Ministerul Sănătăţii italian.

Orice călător provenind din Uniunea Europeană va trebui să efectueze un test pentru depistarea COVID-19 înaintea plecării, să respecte o carantină de cinci zile, apoi să efectueze un nou test la finalul acestei perioade, o măsură aflată deja în vigoare pentru ţările din afara Uniunii.

Această măsură „se aplică tuturor celor care pleacă şi sosesc” în peninsulă, inclusiv cetăţenilor italieni, a precizat un reprezentant al Ministerului Sănătăţii.

În schimb, data intrării în vigoare a acestei noi restricţii nu este deocamdată cunoscută, în contextul în care minivacanţa de Paştele catolic, care începe sâmbătă şi se încheie luni, este în mod tradiţional utilizată de turiştii străini pentru a se deplasa în Italia.

În Iialia sunt deja în vigoare restricţii severe pentru a limita răspândirea coronavirusului, printre care închiderea barurilor şi a restaurantelor, limitarea deplasării etc.

Întreaga peninsulă va fi clasificată în zona ”roşie” (risc de contagiune ridicat şi restricţii maximale) pentru weekendul de Paşte.

Până în prezent, pandemia de COVID-19 a cauzat moartea a peste 108.000 persoane în Italia, potrivit Ministerului Sănătăţii.

Arestați pentru falsificarea datelor privind COVID 19

Doi funcţionari din Sicilia, în sudul Italiei, şi un lucrător extern au fost arestaţi, iar consilierul pentru probleme de sănătate al guvernului regional este anchetat pentru falsificarea datelor privind pandemia de coronavirus pe care trebuiau să le comunice pentru ca autorităţile sanitare naţionale să poată lua măsurile restrictive necesare, au informat marţi Carabinierii.

Ordinele de arest la domiciliu au fost emise de un judecător de instrucţie al tribunalului din Trapani (Sicilia) pentru delicte de fals material şi fals intelectual pe numele directoarei generale a Departamentului de Activităţi Sanitare şi a Observatorului Epidemiologic, Maria Letizia di Liberti, funcţionarului Salvatore Cusimano şi unui angajat al companiei IT care gestionează fluxul de date, Emilio Madonia.

În plus, sunt anchetaţi consilierul pe probleme de sănătate din regiune, Ruggero Razza, adjunctul şefului de cabinet Ferdinando Croce şi un angajat al departamentului epidemiologic, Mario Palermo.

Persoanele reţinute sunt acuzate de modificarea datelor privind numărul de cazuri pozitive şi de teste care trebuie comunicate zilnic Institutului Superior al Sănătăţii, afectând astfel informaţiile pe baza cărora autorităţile naţionale decid măsurile necesare pentru stoparea propagării COVID-19.

Scopul falsificării datelor era de a ascunde faptul că numărul de infectări a crescut de mai multe ori în mod îngrijorător, pentru a menţine indicele sub nivelul de alertă şi a evita astfel ca Sicilia să fie inclusă în categoria zonelor cu cele mai ample restricţii decretate de Ministerul Sănătăţii, au explicat Carabinierii.

Potrivit judecătorului de instrucţie, persoanele arestate au pus în aplicare ”un plan politic pervers cu care nu pare a fi la curent preşedintele Regiunii, (Nello) Musumeci, care pur şi simplu era minţit, oferindu-i-se informaţii false”.

Ancheta a fost declanşată după descoperirea faptului că un laborator din localitatea Alcamo ar fi furnizat date falsificate în legătură cu zeci de probe care în realitate erau pozitive, dar care fuseseră comunicate mai departe ca fiind negative.

Potrivit procurorilor care anchetează cazurile de acest fel, începând din luna noiembrie a anului trecut s-au înregistrat aproape 40 de episoade de comunicări false