China este pe cai mari. Va lansa vaccinul anti-Covid care se inhalează

China este pe cai mari. Va lansa vaccinul anti-Covid care se inhalează

Considerată de multe țări vinovată pentru declanșarea pandemiei, China încearcă să deturneze atenția generală plusând la vaccinuri anti-Covid inovatoare.

Beijingul a aprobat începerea studiilor clinice pentru un vaccin COVID-19 administrat prin inhalare, dezvoltat de compania chineză CanSino Biologics, a declarat marți compania, într-un comunicat, relatează AFP.

Nu există încă date despre siguranța și eficiența vaccinului care se inhalează

În China, 5 vaccinuri au primit deja autorizaţie condiţionată de punere pe piaţă sau o autorizaţie de utilizare de urgenţă. Însă niciunul nu este administrat prin inhalare, lipsă  transmite Agerpres. Această lipsă va fi însă remediată. Administraţia Naţională a Medicamentului a dat undă verde condiţionată, luna trecută, unui alt vaccin produs de CanSino, deschizând calea pentru utilizarea sa publică.

Vaccinul care se inhalează a fost dezvoltat în comun cu Institutul de Biotehnologie din Beijing, a anunțat CanSino în documentele depuse la Bursa de Valori din Hong Kong. Compania a adăugat că solicitarea sa de studii clinice a primit luni undă verde. Însă siguranţa şi eficacitatea vaccinului urmează să fie confirmate în cursul studiilor clinice, a avertizat compania chineză.

La 20 martie, China administrase 74,96 milioane de doze de vaccinuri împotriva COVID-19, potrivit site-ului de analiză Our world in data. China se află în curs de ridicare a restricțiilor de intrare pe teritoriul său pentru cetățenii anumitor ţări, inclusiv din Statele Unite. Cu condiția să fi fost vaccinaţi în prealabil cu un ser chinezesc.

"Pelerinaj" în China. Țările sunt invitate să se vaccineze cu serurile made in China

Un oficial al Ministerului de Externe chinez a declarat marţi că se află în "comunicare strânsă" cu mai multe ţări. "Ministerul este dispus să încheie acorduri reciproc avantajoase" pentru a facilita călătoriile transfrontaliere, a precizat acesta.

Potrivit Reuters, peste 70 de milioane de doze de vaccin Sinovac Biotech au fost administrat până acum la nivel global. Anunţul a fost făcut de un oficial al companiei, duminică. Acesta nu a precizat însă câte din aceste vaccinuri s-au administrat în China.

“Deocamdată nu îi scutim pe oamenii vaccinaţi de măsurile de testare şi izolare”, a declarat Feng Zijian, director adjunct al Centrului chinez pentru Control şi Prevenţie a Bolilor. El a menţionat însă că ţara sa va monitoriza progresul internaţional cu privire la paşaportul de vaccinare.

Indienii și israelienii lucrază la un vaccin Covid administrat oral

Pe de altă parte, Oravax Medical, un consorțiu format dintr-o companie israeliană și una indiană, a anunțat că lucrează la un vaccin anti-COVID ce poate fi administrat oral. Deocamdată nu a anunțat sub ce formă va fi, dar este de așteptat să fie asemănătoare unor pastile clasice. Acestea pot fi luate de către orice persoană, acasă, făcându-le mult mai ușor de administrat.

Citește și Rusia și China câștigă pondere în Europa de Est cu diplomația lor de vaccinare

Ne puteți urmări și pe Google News