Probleme mari în Germania pentru partidul lui Merkel. Înfrângere în alegeri
- Cristi Dorombach
- 16 martie 2021, 08:30
Partidul Angelei Merkel își pierde penele... CDU a înregistrat două eșecuri electorale, duminică, în timpul alegerilor regionale din Baden Württemberg și Renania Palatinat, două landuri care se învecinează cu Belgia, Luxemburg și Franța. Partidul Creștin Democrat, care până de curând stătea bine în sondajele naționale, a pierdut patru puncte în prima și cea mai importantă dintre aceste regiuni (23%), care are capitala la Stuttgart. Astfel, obţine locul al doilea în spatele Verzilor care, la rândul lor, își consolidează ușor poziția (31,5%), potrivit sondajelor efectuate de cele două canale principale ZDF și ARD. În Renania Palatinat, înfrângerea CDU este și mai accentuată, deoarece scorul său arată o scădere de aproximativ șase puncte (25,5%),
Uniunea Creștin Democrată a fost clar devansată la alegerile regionale de duminică în landurile Baden-Württemberg și Renania-Palatinat
Grea înfrângere pentru conservatorii germani ai cancelarului Angela Merkel. Slăbită de eşecul înregistrat în gestionarea pandemiei şi de un scandal financiar răsunător, Uniunea Creștin-Democrată (CDU) a fost foarte clar depășită în statele regionale Baden-Württemberg și Renania-Palatinat din sud-vestul Germaniei în două scrutinuri regionale esențiale, cu șase luni înainte de alegerile legislative, potrivit sondajelor realizate la urne. Partidul ar putea obține chiar cel mai slab scor din istoria sa, conform primelor cifre ale canalelor ARD și ZDF.
În Baden-Württemberg, CDU a câștigat doar 23% din voturi faţă de 27% în urmă cu cinci ani, în timp ce în Renania-Palatinat a ajuns la 25,5% - 26%, față de 31,8% în 2016, potrivit ARD și ZDF. Deşi conservatorii nu au pornit ca favoriţi în două landuri conduse de Verzi, respectiv, de social-democrații SPD, ei acuză un regres de rău augur, în timp ce aceste scrutinuri reprezintă o secvență electorală a alegerilor legislative din 26 septembrie.
Dezvăluirile în cascadă de la sfârșitul lunii februarie în jurul așa-numitei "afaceri cu măşti" și criticile crescânde cu privire la gestionarea crizei sănătății au slăbit partidul cancelarului. CDU trece prin "cea mai gravă criză" a sa de la scandalul care a precipitat căderea lui Helmut Kohl la sfârșitul anilor 1990, spun mulți comentatori. De această dată, în special suspiciunea de comisioane percepute de deputați în contracte de cumpărare a măștilor, la începutul epidemiei, care au pătat imaginea majorității.
În Baden-Württemberg, prosperă și inima industriei auto, victoria anunțată a Verzilor îi va oferi un al treilea mandat lui Winfried Kretschmann, în vârstă de 72 de ani, singurul ecologist care a condus un land german. Coaliția cu CDU, pe care o conduce de cinci ani, este uneori văzută ca laboratorul unei posibile alianțe naționale între aceste două partide, în urma alegerilor federale. Creditați cu o mare victorie (în jur de 31%), Verzii au mână liberă pentru a-și negocia noua alianță, din nou cu CDU sau cu social-democrații, chiar cu liberalii (FDP) într-o formulă cu trei partide.
În landul Renania-Palatinat, vecin cu Franța, Belgia și Luxemburg, lucrurile nu au mers mult mai bine pentru partidul cancelarului. După ce a agreat ideea de a pune capăt celor trei decenii de dominație social-democratică, CDU se află cu mult în spatele liderului actual, Malu Dreyer, patron al SPD regional (în jur de 33-34%).
În total, aproape 11 milioane de alegători au fost chemați să voteze pentru reînnoirea Parlamentului regional.
Angela Merkel va părăsi puterea în toamnă și ar putea spera să lase un partid la apogeul popularității sale, dar CDU și aliatul său bavarez CSU sunt afectate de diverse scandaluri. În timp ce în urmă cu un an avea un credit de aproape 40% la nivel național, Partidul Creștin Democrat a scăzut pentru prima dată între 30 și 33% din intențiile de vot, nivelul său înainte de pandemie.
Doi deputați, Georg Nüsslein (CSU) și Nikolas Löbel (CDU), au fost nevoiți să îşi părăsească partidele în ultimele zile, suspectați că s-au îmbogățit datorită epidemiei, servind ca intermediari cu producătorii la achiziționarea de măști anti-Covid de către autorități. Un alt deputat conservator și-a dat demisia joia trecută, după ce a fost acuzat de inserții publicitare azere într-un ziar regional pe care îl conduce.
Această înfrângere afectează şi ambițiile lui Armin Laschet, proaspăt ales în fruntea CDU, care trebuie să-și convingă partidul că va fi cel mai bun candidat conservator la Cancelarie. Șeful Bavariei, Markus Söder (CSU), este înaintea sa în sondaje.
"Afacerea măştilor" este prost percepură de milioane de germani, la un an de la începutul pandemiei, când oamenii s-au săturat de restricţii şi par să se îndoiască de strategia guvernului a cărui imagine de gestionar eficient al crizei s-a deteriorat. Dificultăţile înregistrate în aprovizionarea cu vaccinuri împotriva Covid-19 nu au făcut decât să accentueze nemulţumirea, pe fondul unei creşteri a numărului infecţiilor din ultimele zile. De altfel, autorităţile sanitare nu îşi ascund îngrijorarea în faţa "începerii unui al treilea val" al pandemiei.
CDU-ul Angelei Merkel, sancționat la urne
Partidul Angelei Merkel își pierde penele... CDU a înregistrat două eșecuri electorale, duminică, în timpul alegerilor regionale din Baden Württemberg și Renania Palatinat, două landuri care se învecinează cu Belgia, Luxemburg și Franța. Partidul Creștin Democrat, care până de curând stătea bine în sondajele naționale, a pierdut patru puncte în prima și cea mai importantă dintre aceste regiuni (23%), care are capitala la Stuttgart. Astfel, obţine locul al doilea în spatele Verzilor care, la rândul lor, își consolidează ușor poziția (31,5%), potrivit sondajelor efectuate de cele două canale principale ZDF și ARD. În Renania Palatinat, înfrângerea CDU este și mai accentuată, deoarece scorul său arată o scădere de aproximativ șase puncte (25,5%),
Aceste performanțe slabe vor fi atribuite diferitelor scandaluri care au zguduit Partidul Conservator în ultimele zile. Săptămâna trecută, doi dintre deputații săi, bavarezul Georg Nüsslein (CSU) și reprezentantul ales al Baden-Württemberg, Nikolas Löbel (CDU), au demisionat din partidele lor, suspectați că ar fi fost intermediari plătiți în contractele anterioare dintre autorități și producătorii de măști. Într-o controversă separată, un parlamentar creștin-democrat a renunţat la mandat după ce ziarul său electoral a găzduit articole publicitare scrise de guvernul nedemocratic azer.
Raza de acţiune electorală a acestor cazuri - care alimentează suspiciuni de corupție și afacerism în cadrul Partidului Conservator - ar fi putut fi și mai mare. Din cauza epidemiei de coronavirus, un număr mare de alegători a votat prin poștă și în avans, înainte ca aceste scandaluri să atingă punctul culminant. Lăudat la începutul crizei sănătății, CDU plătește scump pentru recentele erori de gestionare comise de ministrul Sănătății, Jens Spahn. Comunicarea publică în jurul epidemiei se dovedește dezastruoasă. Autoritățile tocmai au relaxat constrângerile de sănătate într-un moment în care, potrivit Institutului Robert Koch, țara trebuie să se pregătească pentru un al treilea val.
În Baden Württemberg, cunoscut ca inima industriei auto naționale, acest eșec ar putea scoate CDU din coaliția pe care partidul a format-o de patru ani cu Verzii. Ministrul președinte Winfried Kretschmann, un ecologist moderat și catolic, ar putea prefera o alianță cu micul partid liberal FDP (în ușoară progresie) și SPD (în ușoară scădere). Această triplă alianță ar putea fi perpetuată și în Renania Palatinat, unde social-democrații, deși sunt în declin, păstrează președinția regiunii.
Rezultatul constituie un handicap de plecare serios pentru noul președinte CDU, Armin Laschet, a cărui ambiție este de a-i succeda Angelei Merkel la sfârșitul alegerilor legislative naționale din septembrie. Baden Württemberg a fost văzut ca un exemplu de coaliție federală Verzi/ Conservatori. Alegerile de duminică, marcate de progresul lui Grünen și declinul celor două partide principale din țară, rearanjează cărțile.
Traducere: Rador