Un vulcan care doarme de peste 800 de ani dă semne de revenire la viaţă. Magma este la doar un kilometru de suprafaţă

Un vulcan care doarme de peste 800 de ani dă semne de revenire la viaţă. Magma este la doar un kilometru de suprafaţă

Un vulcan care doarme de peste 800 de ani dă semne de revenire la viaţă. Magma este la doar un kilometru de suprafaţă, anunţă vulcanologii.

Un vulcan care doarme de peste 800 de ani dă semne de revenire la viaţă. Vulcanologii islandezi sunt în alertă de săptămâna trecută. Aceştia încearcă să descifreze misterele din spatele unei activităţi seismice neobişnuite.

Totul se întâmplă în apropiere de Reykjavik. În regiunea unei peninsule vulcanice  aflată de aproape opt secole în adormire.  La 25 de kilometri de capitală, micul munte vulcanic Keilir şi împrejurimile sale sunt analizate de câteva zile. Specialiştii se întreabă dacă lava va erupe sau nu.

Un vulcan care doarme de peste 800 de ani dă semne de revenire la viaţă. Magma este la doar un kilometru de suprafaţă

Este posibil ca după o serie de cutremure, de mică intensitate, asociate cu afluxuri subterane de magmă să fi trezit vulcanul.

„Acest lucru trebuie luat întotdeauna în serios”, a declarat Thorbjörg Ágústsdóttir specialistă în seismologie. Conform celor mai recente date, magma este la doar un kilometru de suprafaţă. Este cu adevărat aproape, a admis Thorvaldur Thórdarson, vulcanolog.

O posibilă erupţie ar putea avea loc printr-o crăpătură situată între Keilir şi muntele Fagradalsfjall

A trecut mai bine de un an de când au fost observate semne de trezire ale zonei. Însă un cutremur cu magnitudinea 5,7 ar putea fi cauza.

De atunci, aproape 34.000 de mişcări telurice au fost detectate în Peninsula Reykjanes. După două zile de acalmie, activitatea seismică s-a intensificat în noaptea de marţi spre miercuri.

Ultima erupţie din această regiune din sud-vestul insulei datează din secolul al XIII-lea

„Nu cunoaştem cum se pregătesc sistemele vulcanice ale Peninsulei Reykjanes pentru o erupţie. Ce tipuri de semnale de avertizare timpurie le sunt asociate? Cât durează? Nu ştim pentru că nu am reuşit niciodată să facem măsurători”. A declarat Thorvaldur Thórdarson.

„Erupţiile din această zonă vulcanică sunt în general destul de paşnice” , a declarat Páll Einarsson, geofizician. Datele geologice indică faptul că mica peninsulă este situată pe cinci sisteme vulcanice.

S-ar putea să ne îndreptăm spre o altă perioadă de erupţii pe Peninsula Reykjanes”, a declarat Thorvaldur Thórdarson.

Islanda s-a confruntat deja cu trezirea unei zone vulcanice inactive. Într-o dimineaţă din ianuarie 1973, fântâni de lavă i-au luat prin surprindere pe locuitorii Insulei Heimaey din Arhipelagul Vestmann din sudul ţării, care nu mai cunoscuse erupţii de peste 5.000 de ani.

Cu câteva luni în urmă, vulcanul Grímsvötn, de sub gheţarul Vatnajökull din sudul insulei, a provocat îngrijorări.

Oamenii de ştiinţă au declarat vara trecută că cel mai activ vulcan din Islanda se pregătea pentru următoarea sa erupţie. Însă, acest eveniment nu s-a întâmplat încă, relatează Agerpres.

Ne puteți urmări și pe Google News