Noua formulă de calcul a indemnizației. Cine sunt cei mai afectați

Noua formulă de calcul a indemnizației. Cine sunt cei mai afectați

Noua formulă de calcul a indemnizației a fost adoptată de comisiile buget. Este vorba despre angajații cărora li s-a redus timpul de muncă.

Noua formulă de calcul a indemnizației . Ne referim la ajutorul financiar pentru angajații cărora li s-a redus timpul de lucru.

Mai exact, este vorba despre măsura Kurzarbeit. Aceasta a fost modificată în comisiile parlamentare.

În această săptămână proiectul se află la vot final în Camera Deputaților. Nu este singura modificare a programului Kurzarbeit. Alte schimbări sunt legate de oferirea unui spațiu de manevră mai larg pentru angajatori.

În acest moment, legea prevede că pe durata reducerii timpului de muncă, salariații afectați de măsură beneficiază de o indemnizație de 75%.

75% din diferența dintre salariul de bază brut lunar şi salariul de bază brut lunar aferent orelor de muncă.

Noua formulă de calcul a indemnizației, adoptată de comisiile de muncă și buget

„Pe durata reducerii timpului de muncă în condițiile prevăzute la alin. (1), salariații afectați de măsură beneficiază de o indemnizație de 75% din salariul de bază brut lunar aferent orelor de reducere a programului de lucru”.

„Formula actuala a legii nu ia în calcul situația în care salariatul are absente plătite sau neplătite în luna de aplicare reducere program de lucru.

În aceste cazuri, prin aplicarea formulei de calcul din lege, salariul brut poate depăși salariul de lunar.

Totodată, se acordă angajatorilor posibilitatea de a face aplicarea prevederilor mai favorabile salariaților. Este vorba despre cele deja câștigate de aceștia prin acorduri colective.

Ar trebui luată în vedere situația concediilor medicale care pot genera un venit mărit a celor care o folosesc în contextul Kurzarbeit versus persoanelor fără concedii medicale”, spun parlamentarii.

Citește și: Parlamentarii riscă piardă 80% indemnizație. Proiectul generează alertă în Parlament

Ce alte modificări au mai fost aduse măsurii Kurzarbeit?

„Angajatorul poate modifica programul de muncă ori de câte ori este necesar, cu obligația de a justifica o astfel de modificare.

În condițiile reducerii timpului de muncă este posibil să apară necesitatea reorganizării timpului de muncă.

Flexibilizarea conceptului de „luna” sau „lunar” apare necesara în acest context, pentru marii angajatori, dar nu numai, fiind extrem de dificil sa previzioneze înainte de începerea fiecărei luni calendaristice cauzele care ar putea întrerupe activitatea.

Astfel de cauze pot apărea intempestiv și în totalitate în afara controlului angajatorului, cum ar fi în cazul întreruperilor lanțurilor de aprovizionare”, se mai arată în motivare.

În practică, există posibilitatea ca angajatorul să primească comenzi ocazionale pe care să le onoreze într-un termen scurt, având astfel nevoie să suplimenteze forța de muncă.

Astfel, prin acest amendament se urmărește o mai mare flexibilitate pentru angajator în gestionarea activității.

Sunt situații excepționale. Impun modificarea rapidă a programului de lucru astfel încât să nu mai fie posibilă informarea salariatului cu 5 zile anterior. Intervenția rapidă a salariaților în cazul unui vârf de activitate trebuie să se realizeze imediat. Este și în interesul salariaților o astfel de măsură deoarece este de natură a îmbunătăți situația economică a angajatorului. El este astfel favorizat pe viitor.

La fel, pot exista posturi cheie care nu pot fi lăsate descoperite în cazul în care intervine o situație excepțională ce nu permite salariatului programat să presteze activitatea corespunzătoare, aspect ce impune înlocuirea într-un interval de timp cât se poate de scurt”.

Citește și: Indemnizatie de 100% din salariu pentru pacientii COVID-19

Ne puteți urmări și pe Google News