Cine poate ieși la pensie în 2021. Lista beneficiarilor în funcție de data nașterii

Cine poate ieși la pensie în 2021. Lista beneficiarilor în funcție de data nașterii Sursa: Arhiva EVZ

Cine poate ieși la pensie în 2021. Ministerul Muncii și Protecției Sociale a stabilit lista cu persoanele care se pot pensiona în 2021, în funcție de vârstă și stagiul de cotizare.

Cine poate ieși la pensie în 2021. Ministerul Muncii și Protecției Sociale a stabilit cine poate ieși la pensie în anul 2021, în funcție de data nașterii și stagiul de cotizație. Autorităţile au făcut public ghidul de pensionare pentru anul în curs, conform capital.ro.

Astfel, în cazul bărbaților lucrurile au fost clarificate încă din martie 2015. La data respectivă s-a stabilit că pot ieși la pensie toți bărbații care au împlinit vârsta de 65 de ani. Aceștia trebuie să aibă un stagiu minim de cotizare de 15 ani sau un stagiu complet de 35 de ani.

În cazul femeilor, lucrurile stau ceva mai altfel. Potrivit actualei legi a pensiilor, vârsta de pensionare a femeilor va crește gradual până în 2030. Atunci femeile se vor putea pensiona la vârsta de de 63 de ani. ca și în cazul bărbaților este prevăzut un stagiu minim de cotizare de 15 ani și unul maxim de 35 de ani.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cine poate ieși la pensie în 2021

Până atunci, însă, guvernul a stabilit ghidul de pensionare complet pentru anul 2021, după cum relatează Rețete și Vedete. Vârsta de pensionare a femeilor în acest an şi în 2022 poate fi văzută în tabelul de mai jos.

Acte necesare pentru pensionare

Totodată, pe site-ul Casei Naționale de Pensii a fost publicată lista actelor necesare pentru pensionare. Acte necesare pentru dosarul de pensie

Lista cuprinde următoarele documente:

Ccerere pentru înscrierea la pensie (anexa nr. 6 la norme).

Carnetul de muncă (original şi copie).

Carnetul de muncă pentru membrii CAP (original şi copie).

Carnetul de asigurări sociale pentru agricultori (original şi copie).

Alte acte prevăzute de lege privind vechimea în muncă sau vechimea în serviciu realizată.

Actele de stare civilă ale solicitantului. Este vorba despre BI/CI, certificat de naştere şi de căsătorie (original şi copie).

Acte necesare pentru pensionare

Livretul militar (original şi copie).

Diploma de absolvire a învăţământului universitar (original şi copie).

Dovada echivalării de către statul român a cursurilor desfăşurate în cadrul unor instituţii de învăţământ din străinătate.

Adeverinţa privind sporurile cu caracter permanent reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de muncă (original).

Adeverinţa privind încadrarea activităţii în fostele grupe I. şi/sau II. de muncă, în condiţii deosebite şi speciale, în original.

Procura specială, pentru mandatar (original şi copie).

Acte pentru dovedirea calităţii de beneficiar al Decretului-lege nr. 118/1990.

Alte acte întocmite potrivit prevederilor legale prin care se dovedesc elemente necesare stabilirii drepturilor de pensie.

Legea pensiilor se va modifica

Ministrul Muncii, Raluca Turcan a anunțat că actuala lege a pensiilor urmează să fie modificată, astfel încât să fie eliminate toate inechitățile. Viitoarea lege a pensiilor va cuprinde vârsta şi stagiile minime şi maxime pentru ieşirea la pensie.