O săptămână decisivă pentru noul premier italian, Mario Draghi

O săptămână decisivă pentru noul premier italian, Mario Draghi

O săptămână decisivă pentru noul premier italian, care de luni, va începe o nouă rundă de întâlniri şi consultări. Primele dosare care vor fi abordate: urgența sanitară, recovery, muncă, măsurile din parlament.

Săptămâna care va începe este decisivă pentru premierul  Mario Draghi. De luni, 8 februarie, fostul președinte al BCE va începe cea de-a doua rundă de consultări cu partidele şi foarte probabil va anunţa, în afara numelor membrilor echipei guvernamentale şi care vor fi primele acțiuni urgente ce trebuie întreprinse.

Acordul de sâmbătă, încheiat (deși cu unele rezerve), cu Liga Nordului și Mişcarea 5 Stele, extinde majoritatea parlamentară, care, cel puțin conform celor anunţate până în prezent, va sprijini noul guvern Draghi. Guvern care a primit imediat un semnal de sprijin din partea actualului președinte al BCE, Christine Lagarde: „Draghi va reporni economia cu ajutorul UE”.

Preşedintele BCE a explicat că „Italia și Europa au norocul că Mario Draghi a acceptat provocarea de a ajuta să pună capăt crizei economice și sociale a Italiei, într-un moment în care aceasta este țara cea mai afectată de pandemie din zona euro.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Mario Draghi va face față provocării”

„Am deplină încredere - a adăugat Lagarde într-un interviu acordat jurnalului francez Du Dimanche - că Mario Draghi va face față provocării. Are toate calitățile necesare: are competența, curajul și smerenia necesare pentru a reporni economia italiană cu ajutorul Europei ”. În ceea ce privește recuperarea, Lagarde susține că „a încetinit, însă nu a deraiat”, subliniând că „nu trebuie să repetăm ​​greșelile din trecut, eliminând stimulii dintr-o dată”, ci trebuie să aplicăm o reducere flexibilă.

Următoarele întâlniri cu partidele și partenerii sociali

De altfel, primele două zile de consultări au indicat deja linia noului guvern. În cadrul discuțiilor, fostul președinte al BCE a vorbit mai presus de toate de obiective, primul dintre toate fiind reconstruirea „încrederii” în țara care este deprimată de pandemia Covid-19 și de criza socială și economică. Pentru a face acest lucru, a explicat Draghi, este necesar să ne concentrăm în primul rând pe „muncă și pe afaceri”, dar și pe „școală și cultură”. Cum, și prin cel fel de intervenții va face acest lucru, va explica în a doua rundă de consultări care se va încheia marți și în care va explica punctele esențiale ale programului său de guvernare. Concepte care vor fi reafirmate și în cadrul întâlnirilor cu partenerii sociali care, probabil, vor avea loc după încheierea consultărilor cu părțile și după ce Draghi se va prezenta din în faţa preşedintelui republicii.

Dosare urgente

Din păcare Mario Draghi nu își va putea acorda prea mult timp pentru a studia numeroasele dosare în așteptare. Va trebui să se ocupe imediat de urgența de sănătate și de necesitatea de a accelera „campania” de vaccinare. Trebuie să se ocupe apoi de Planul de redresare moștenit de la guvernul Conte 2: aici fostul președinte al BCE va trebui să dea Camerelor instrucțiuni precise şi angajamente legate de termenele agendei parlamentară. Începând cu decretele-legi care au rămas blocate în Parlament.

Sursa

Traducere: Rador