Armata Chineză devine mai mică, dar mortală!

Armata Chineză devine mai mică, dar mortală!

O serie de reforme militare au redus armata chineză la dimensiunea de 2 milioane de oameni. Pentru că tehnologia a devenit principala preocupare a strategilor chinezi.

Armata Chinei devine o organizație mai profesionistă bazându-se mai puțin pe ideologie și cifre și mai mult pe arme de înaltă tehnologie și operațiuni comune aer-sol-mare-spațiu. Iată ce trebuie să rețineți: liderii Chinei nu au declarat că forțele convenționale sunt învechite. Dar au luat în seamă lecțiile conflictelor precum Primul Război din Irak, unde bombele inteligente și alte arme de înaltă tehnologie s-au dovedit devastatoare împotriva forțelor care folosesc tehnologia și tactica Războiului Rece, scrie National Interest.

Armata din China mortala.

Mao Zedong trebuie să se întoarcă în mormânt. Pe vremea sa, numele de „Armată de eliberare a poporului” evoca imagini cu hoarde de soldați care-și copleșeau dușmanii cu un număr mare și cu fervoare comunistă. Nu mai este așa. Armata Chinei schimbă cantitatea pentru calitate, soldați pentru războinici cibernetici.

„Acestea sunt date noi care nu au apărut niciodată în istoria Armatei Populare de Eliberare”, a spus un articol de felicitare al agenției de știri chineze Xinhua, care lăuda reformele militare ale președintelui Xi Jinping. „Ponderea soldaților a scăzut sub 50%; numărul membrilor de serviciu activ în unitățile noncombatente a fost redus cu aproape jumătate, iar numărul ofițerilor a scăzut cu 30%. ”

De la 6 milioane la 2 milioane

Cu 2 milioane de membri, PLA (care include Armata, Marina, Forțele Aeriene, Forțele Strategice de Rachete și războinicii cibernetici ai Forței de Sprijin Strategic) este încă cea mai mare forță armată la nivel mondial. Dar, cel puțin numeric, este o umbră a PLA din anii 1950, care avea 6,3 milioane de soldați, în principal infanterie.

În 2015, Xi a promis că va micșora armata cu 300.000 de oameni, urmând ca armata chineză să evolueze de la o forță dominată de infanterie (tipic Războiului Rece) la o organizație dominată de înaltă tehnologie care seamănă din ce în ce mai mult cu armata SUA.

Articolul din Xinhua descria cu strălucire o armată la fel de îndepărtată de țăranii înarmați cu puști din războiul coreean, vorbește despre bombardierele H-6K care zboară în Pacific, despre noi sisteme electronice de bruiaj și artilerie cu rază lungă de acțiune.

„Aceștia sunt termeni noi care nu au apărut niciodată în istoria Armatei Populare: brigadă sintetică [de formare], brigadă de asalt aerian, formațiune de portavioane, armată aeriană, forță comună de sprijinire a serviciilor”, a spus Xinhua. Articolul a subliniat, de asemenea, reorganizarea PLA din feudele independente în comenzi comune în care diferitele servicii cooperează pe deplin.

Armata din China mortala

China a consolidat cele șapte foste regiuni militare în cinci zone de comandă și a împărțit PLA în 15 unități. "După ajustare, armata noastră a fost mai capabilă, structura a fost mai optimizatăm, a fost mai științifică", a spus Xinhua. „A schimbat fundamental structura puterii terestre pe termen lung, a schimbat tipul de forță de apărare națională ... avertizare strategică timpurie, apărare la mare distanță, lovitura la distanță, livrare strategică, sprijin pentru informații și alte noi forțe de luptă. Totul au fost îmbogățit și întărit, cu un sistem de forță operațional comun cu forțe de luptă de elită pe măsură ce corpul principal prinde contur. ”

În anumite privințe, noua abordare militară a Chinei seamănă cu cea a unui alt stat care a fost cândva comunist. Uniunea Sovietică a pus capăt celui de-al doilea război mondial cu o imensă armată de tancuri, artilerie și infanterie. Dar la începutul anilor 1960, liderul sovietic Nikita Hrușciov a redus dimensiunea forțelor convenționale sovietice, despre care credea că deveniseră din ce în ce mai învechite odată cu apariția armelor nucleare și a rachetelor ghidate.

Liderii Chinei nu au declarat că forțele convenționale sunt învechite. Dar țin seama de lecțiile conflictelor, cum ar fi Primul Război din Irak, unde bombele inteligente și alte arme de înaltă tehnologie s-au dovedit devastatoare împotriva forțelor care folosesc tehnologia și tactica Războiului Rece. La fel ca Rusia, armata Chinei devine o organizație mai profesionistă bazându-se mai puțin pe ideologie și cifre și mai mult pe arme de înaltă tehnologie și operațiuni comune aer-sol-mare-spațiu. Rezultatul este o armată care pare să oglindească omologii săi occidentali în multe feluri.”

Ne puteți urmări și pe Google News