Exclusiv EVZ. Vlad Voiculescu a fugit de la o dezbatere cu doctorii. Unul dintre ei a reacționat dur

Exclusiv EVZ. Vlad Voiculescu a fugit de la o dezbatere cu doctorii. Unul dintre ei a reacționat dur

Vlad Voiculescu ignoră doctorii. Dar se și teme de ei. Invitat ieri seară la dezbatere video live „Spitalele din România, încotro? Actul medical versus infrastructură”, organizat de Colegiul Medicilor din România, Vlad Voiculescu a fugit din dezbatere. A stat doar cât a vorbit.

Vlad Voiculescu a fugit de la o dezbatere cu doctorii. Unul dintre ei a reacționat dur.

În primele minute a ascultat mesajul gazdei conferinței, președintele Colegiului Medicilor din România, prof. dr. Daniel Coriu apoi, în 10 minute le-a vorbit celor prezenți doar despre proiectul lui privind construirea de noi unități medicale. Empatia lui Vlad Voiculescu față de sistemul de sănătate existent a părut ieri seară la fel de aspră precum betoanele fundațiilor noilor spitale pe care le-a invocat în discursul său.

A vorbit ca un om de afaceri în domeniul imobiliar. Nu ca ministrul celui mai sensibil și complex sistem, sănătatea. După ce și-a terminat discursul, brusc, ecranul de pe care s-a profilat, s-a închis. Din grabă, a uitat să-i mai salute pe ceilalți 15 invitați, participanți la dezbatere.

Ținta lui Voiculescu: Formez acum o echipă pentru construirea a trei spitale

Vlad Voiculescu le-a transmis foarte precis celor prezenți, ținta sa ca ministru: construcțiile.

„Infrastructura sanitară are două componente: spitalele noi și spitalele vechi. Pentru spitalele noi trebuie realizate studii de fezabilitate cu firme serioase, de renume“. El a reluat în fața invitaților aceleași mesaje pe care le repetă de câteva zile pe toate mass-media. Cum a dorit să construiască spitale încă din primul său mandat de ministru din anul 2016, cum nu a găsit fonduri în instituție și atunci a încheiat un acord de împrumut cu Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) pentru acest proiect. De construire a trei spitale noi în Cluj, Iași și Craiova.

„Doar trei spitale era puțin, dar era un început”, a rememorat Voiculescu amintiri din primul său mandat de ministru. A lăsat însă ceva în urma sa, după cum le-a atras atenția invitaților. “Studiile de fezabilitate pentru cele trei unități medicale noi”, care s-ar afla și acum în sertarele ministerului.

Preocuparea de moment a lui Voiculescu, prezentată invitaților, este următoarea: „Formez acum o echipă pentru a ridica cele trei spitale noi, dar și pentru alte proiecte de investiții”.

Ministrul a declarat că dorește să mai construiască spitale noi și la Sibiu și Brașov.

Cazul incendiului de la Matei Balș nu se află pe agenda ministerială

A trecut foarte ușor peste subiectul tragediei de la spitalul Matei Balș. „Așteptăm rezultatul anchetelor. În spitalele din România există foarte multe vulnerabilități: probleme de infrastructură, personal insuficient numeric dar și nepregătit în situații de incendiu, lipsă sau insuficiente reguli. Vom flexibiliza cadrul de personal. Vom crea Fondul Național pentru Siguranța Pacienților, fond dedicat pentru investiții”, a spus Voiculescu care s-a pronunțat pentru revizuirea regulilor din spitale.

Vlad Voiculescu este bun. La imagine

La final, un moment emo: le-a povestit celor 15 participanți la dezbatere despre faptul că directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății l-a menționat într-un mesaj pe medicul erou Cătălin Denciu pentru că și-a riscat viața încercând să salveze pacienții din incendiul care a izbucnit într-o secție a spitalului județean din Piatra-Neamț.

Final de discurs, final de emisie video. Ecranul s-a întunecat. Liniște. Preț de câteva secunde. Apoi moderatoarea a continuat să-i invite pe participanți să-și expună opiniile și soluțiile privind sistemul sanitar din România.

Vlad Voiculescu a fugit de la o dezbatere cu doctorii

Invitații prezenți erau directori de spitale, profesori universitari, reprezentanți ai unor asociații profesionale de sistem. Dincolo de criticile și analizele lor referitoare la sistemul de sănătate, dar și dincolo de soluțiile pe care le văd posibile pentru reformarea sistemului, toți vorbitorii au exprimat un mesaj comun: este foarte bine să se construiască spitale noi, susținem proiectul, este nevoie, dar spitalele existente sunt cele care efectuează actul medical zi și noapte. Ele funcționează, sunt aici. Nici un cuvânt despre ele în discursul ministrului?

„Ministrul mai este prezent în dezbatere?”. „Pe moment, nu este”

Profesorul doctor Șerban Bubenek, președintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă a întrebat de două ori în timpul expunerii sale dacă ministrul mai este prezent la dezbatere. Dorea un dialog cu demnitarul răspunzător de sistemul de sănătate, așa cum doreau și ceilalți invitați. „Pe moment, nu este”, a palmat elegant moderatoarea, dispariția ministerială.

Directoarea Institutului de Pneumoftiziologie, dr. Beatrice Mahler a strecurat discret în discursul său o ironie fină. A amintit că spitalul pe care îl conduce activează într-o clădire care are o vechime de peste o sută de ani, dar personalul medical continuă să îngrijească pacienții fără probleme.

„Vin tot felul de oameni care stau pe FB, să ne dea lecții”

La finalul dezbaterii, care a durat trei ore, un doctor invitat și-a exprimat un punct de vedere tăios ca un bisturiu: „Vin tot felul de oameni să ne dea lecții despre cum trebuie să procedăm, după ce am făcut 25 de ani de școală. Oameni care nu se pricep la mare lucru, care stau pe FB, vin să ne dea lecții. Noi trebuie să restabilim încrederea oamenilor în sistemul de sănătate.”

 

Ne puteți urmări și pe Google News