Iranul testează o nouă rachetă lansatoare de sateliți

Iranul testează o nouă rachetă lansatoare de sateliți

Ministerul Apărării din Iran a declarat, luni, că a testat un nou lansator de satelit, echipat cu motorul său „cel mai puternic” cu combustibil solid. Lansarea a avut loc în provincia centrală Semnan, unde se află un centru spațial. Gardienii Revoluției, armata ideologică a Republicii Islamice Iran, au lansat primul lor satelit militar în aprilie 2020.

Iranul testează o nouă rachetă lansatoare de sateliți. Aceasta este „prima lansare a lansatorului de satelit hibrid Zoljanah”, a declarat Ahmad Hosseini, purtătorul de cuvânt al unității spațiale a ministerului. El  precizat că a fost vorba de un test.

„Acest lansator cu trei etaje poate concura cu alte lansatoare aflate la ora actuală în lume. Este compus din două etaje cu propulsie solidă și un singur etaj cu propulsie lichidă”, a adăugat Ahmad Hosseini.

Oficialul Iranian a subliniat în continuare că lansatorul are „obiective de cercetare”.

Potrivit lui Ahmad Hosseini, racheta Zoljanah poate plasa sateliți pe orbită la „500 de kilometri altitudine și poate transporta 220 kg de încărcătură”.

Imaginile furnizate de televiziunea de stat iraniană arată racheta lansată dintr-o zonă deșertică. Dar fără a fi specificate locația și data testului, scrie Boursorama.

Iranul testează o nouă rachetă lansatoare de sateliți. Republica Islamică insistă că nu urmărește activități nucleare

Potrivit agenției de știri Mehr, lansarea a avut loc în provincia centrală Semnan, unde se află un centru spațial.

Gardienii Revoluției, armata ideologică a Republicii Islamice Iran, au lansat primul lor satelit militar în aprilie 2020.

Temeri cu privire la un program spațial militar al Iranului

Botezat „Nour”, a „orbitat Pământul la 425 km”, după ce a fost transportat cu lansatorul Qassed echipat cu un sistem de propulsie solid și lichid similar cu racheta Zoljanah.

Statele Unite au considerat atunci că această lansare a dovedit că programul spațial iranian era destinat mai degrabă în scopuri militare decât comerciale.

Teheranul susține că nu are intenția de a achiziționa arme nucleare.

Și insistă că activitățile sale aerospațiale sunt pașnice și în conformitate cu o rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU.

Pe de altă parte, după retragerea SUA din acordul nuclear din 2015, Teheranul a renunțat la unele dintre angajamentele sale, în special privind îmbogățirea uraniului.

Iranul s-a arătat dispus la dialog cu noua administrație a lui Joe Biden. Președintele iranian, Hassan Rohani, a salutat plecarea „tiranului” Donald Trump de la Casa Albă.

Totuși, sarcina noii diplomații americane nu este ușoară, Tehranul solicitând ridicarea sancțiunilor econmice impuse de americani, înaintea oricărei negocieri.

 

Ne puteți urmări și pe Google News