Fenomenul ,,Loverboy” în România. „Este un coșmar devenit realitate”

Fenomenul ,,Loverboy” în România. „Este un coșmar devenit realitate”

Metoda „Loverboy” este principala modalitate folosită de proxeneți pentru a-și atrage victimele și a le forța să practice prostituția. Fenomenul a căpătat proporții alarmante în România, avertizează specialiștii.

Specialistul psihiatru Cozmin Mihai a publicat un text amplu, în care descrie metoda „Loverboy”, prin care proxeneții își atrag victimele.

 „Loverboy” este cea mai răspândită metodă de racolare la noi în țară

Psihiatrul precizează că este poate cea mai răspândită metodă de racolare la noi în țară. Tehnica e aceeași: sub masca seducției, o fată cu probleme emoționale și materiale este convinsă să practice prostituția, ca unică metodă de întreținere. Perfida metodă a inspirat filmul omonim în regia lui Cătălin Mitulescu.

„Compun un teatru dramatic a relației și a situației financiare eșuate, drept pentru care le inoculează ideea (n.r. – fetelor păcălite) că pentru binele lor și a viitoarei lor familii ar fi ideal să se prostitueze și să contribuie la bunăstarea materială a familiei. Acesta este punctul culminant al relației în care acestea decid sau nu intrarea în prostituție. Majoritatea o fac pentru că au fost bine alese de ,,loverboy” după un calapod pliat pe o structură emoțională fragilă, o familie incompletă sau disfuncțională, părinți plecați la muncă în străinătate, școlarizare insuficientă; elemente ce expun victima la un asemenea plan sumbru de viață”, explică specialistul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cum se face pasul către prostituție: un carusel de emoții calde și reci 

Totul începe cu aparentul ,,sprijin emoțional” al partenerului loverboy. Aceștia întind o capcană emoțională victimei pentru a o suține să producă bani din prostituție. În unele cazuri, victimele sunt agresate fizic și verbal, amenințate și șantajate pentru a nu renunța.

,,La început nu ești conștientă de gravitatea lucrurilor pe care la un moment dat ajungi să le numești ,,rutină”. Se întâmplă multe atât fizic cât și psihic. Crezi că ești iubită de cineva, crezi că ai găsit ce căutai, dar adevărul este că cine te iubește nu te-ar lăsa să faci asta niciodată. Am avut momente când mi-a fost frică să spun că nu mai vreau sau nu mai pot să fac această meserie și asta pentru că mă gândeam că voi rămâne singură și nu o să mă mai iubească sau aveam teama de a mă întoarce la normalitate, de a mă reintegra in societate”, mărturisește una dintre victime.

Șantajul emoțional asupra victimei este relativ ușor, având în vedere că partenerul Loverboy ajunge să îi cunoască victimei slăbiciunile. Acesta trece la nivelul următor: șantajează fata racolată cu amenințări legate de familie. ,, Așa începe teroarea, cu amenințări, șantaje, acte de violență, combinate cu dedicații de dragoste, totul ca într-un carusel de emoții calde și reci pentru a destabiliza victima și a o transforma asemenea unui câine umil și serviabil”, explică Cozmin Mihai.

Declinul psihic începe odată cu Sindromul Stockholm: victima își iubește agresorul

Cu toată paleta de abuzuri emoționale bifată, victima cade pradă unei vieți mai rău decât într-un coșmar. ,,Smulsă din familie, umilită, agresată fizic, emoțional, târâtă într-o relație de consum, aceasta urmează calea sigură înspre un declin psihic. Această decompensare psihică a victimei de aspect depresiv și anxios își pornește rădăcinile din Sindromul Stockholm și Tulburarea de personalitate dependentă”.

Sindromul Stockholm se manifestă prin faptul că victima începe să își simpatizeze agresorul. Ba chiar dezvoltă un atașament bolnăvicios pentru acesta. Găsește în agresor elemente de bunătate pe care și le amplifică în mod patologic, pe fondul terorii emoționale la care este supusă. Despărțirea de partener este greu acceptată. Acesta este un comportament întâlnit și la femeile abuzate, copiii maltratați, prizonierii de război etc., explică specialistul.