Păcăliciul zilei- Revista Cosmopolitan. Păcălici cu efecte nocive

Păcăliciul zilei- Revista Cosmopolitan. Păcălici cu efecte nocive

Păcălicii zilei nu sunt români. Mai sunt și străini care sunt Păcălici și reușesc să fie mai Păcălici decât mulți români.

Păcăliciul zilei- Revista Cosmopolitan. Păcălici cu efecte nocive.

Emisiune de Mirel Curea

Revista Cosmopolitan este o prestigioasă revistă americană, apărută cândva, în secolul XIX, 1870 și... O revistă destinată din capul locului tinerelor femei. O revistă prestigioasă. Apare în vreo 30-40 de limbi străine. Un tiraj cumulat de milioane și milioane și milioane... Și reușesc să fie Păcălici.

Nu știu dacă este o politică editorială anume sau vor să-și păstreze numărul de cititori. Sau, pur și simplu, sunt niște Păcălici care nu mai știu ce să inventeze.

Iată două coperte din ultimele luni. Una din decembrie, alta din cursul anului trecut. Vedem două doamne care suferă de obezitate morbidă. Nu este vorba despre faptul că revista și-ar fi propus să dezinhibe și să scape de complexe pe oamenii care au probleme cu greutatea. Este corect ca acești oameni să fie tratați ca orice alți oameni.

Nu! După cum puteți vedea, This is healthy! Așa este sănătos, asta este sănătatea!

Nu! Nu asta este sănătatea! Asta este obezitate morbidă.

Obezitatea morbidă este foarte bine definită de medici. Îi spune „morbidă” pentru că prezintă pericol de moarte.

Sigur că o asemenea copertă poate crea impresia că așa este bine să fim. Nu! Dacă suntem așa, este bine să ne tratăm de această boală, să ținem o dietă, pentru a scăpa de o sumedenie de boli. Boli de inimă, boli de ficat, boli ale sistemului circulatoriu și câte și câte și mai câte. Că de aia îi spune „obezitate morbidă”.

Revista Cosmopolitan. Păcălici cu efecte nocive

Subliniez! Problema este că aceste coperți de revistă creează falsul sentiment că este în regulă să fii așa. Că este sănătos să fii așa. Sunt foarte curios dacă vor trece la un obicei publicitar al începutului secolului XX, în care fumatul era prezentat ca fiind un obicei foarte sănătos, care face foarte bine aparatului digestiv și, țineți-vă bine, respirației.

Deci iată că românii nu au monopolul asupra prostiei sau a fi Păcălici cu efecte nocive. Repet, revista este destinată tinerelor femei.