Gazprom a avertizat că Nord Stream 2 poate fi abandonat

Gazprom a avertizat că Nord Stream 2 poate fi abandonat

Gazprom a avertizat că Nord Stream 2 poate fi abandonat.

Gazprom a avertizat că Nord Stream 2 poate fi abandonat.  Gazprom avertizează într-un prospect pentru emiterea de euro-obligațiuni că există riscul ca gazoductul Nord Stream 2 să fie înghețat sau complet abandonat din cauza unor dificultăți precum presiunea politică asupra proiectului.

Potrivit Reuters, în document se arată că:

„În timp ce implementăm marile noastre proiecte internaționale, precum Nord Stream 2, ne-am confruntat - și continuăm să ne confruntăm - cu riscuri legate de schimbări ale condițiilor politice în diferite domenii asociate acestor proiecte. În circumstanțe excepționale, inclusiv din cauza presiunii politice, astfel de modificări pot duce la înghețarea sau încetarea unui proiect".

Ne puteți urmări și pe Google News

Gazprom a avertizat că Nord Stream 2 poate fi abandonat

Construcția Nord Stream 2 ar putea fi oprită din nou din cauza plângerii formulate de două organizații de conservare a mediului vizavi de o autorizație de construcție emisă săptămâna trecută de o agenție germană.

Luni, Ministerul german al Economiei a confirmat că Statele Unite intenționează să impună sancțiuni asupra unui vas rusesc pentru amplasare de conducte în Marea Baltică.

După retragere, din cauza amenințării cu sancțiuni din partea unor mari companii internaționale cu astfel de posibilități, a fost numită pentru asta Fortuna, a companiei KVT-Rus din Moscova.

Dar nava, aflată în prezent în portul Rostock, și-a schimbat proprietarul de mai multe ori în ultimele luni, probabil în încercarea de a evita cumva sancțiunile de la Washington.

Cine a achiziționat Strategic Mileage

În decembrie, a fost cumpărată de Universal Transport Group LLC, care a achiziționat-o în octombrie de la Strategic Mileage, cu sediul la Hong Kong.

Sancțiunile împotriva navei vor fi impuse marți, a informat Handelsblatt, luni. Acestea vor fi în conformitate cu Legea SUA privind contracararea opozanților prin sancțiuni (CAATSA).

Germania și alte țări europene au criticat Statele Unite pentru că au intervenit în politicile sale externe și energetice prin CAATSA. Washingtonul răspunde că trebuie să acționeze, deoarece aliații săi strategici din Europa și partenerii NATO își sporesc dependența de Rusia.

Un purtător de cuvânt al Ambasadei SUA în Germania a declarat pentru Handelsblatt că administrația va continua să ia „toate măsurile necesare și adecvate” pentru a preveni implementarea Nord Stream 2.

Poziția Germania nu s-a schimbat

Un purtător de cuvânt al guvernului german a declarat luni că poziția Berlinului nu s-a schimbat - acesta un proiect comercial privat.

Gazoductul se află la aproximativ 150 de km de coasta Germaniei, dar construcția a fost suspendată din decembrie 2019 din cauza seriei de sancțiuni americane și a amenințării cu altele noi.

Joe Biden, care va depune mâine jurământul în calitate de nou președinte al SUA, s-a pronunțat împotriva Nord Stream 2, dar nu este clar dacă va fi dispus să facă compromisuri când va intra la Casa Albă.

În afară de Gazprom, la Nord Stream 2 iau parte mari companii energetice europene din mai multe țări, inclusiv Uniper, Wintershall, Engie, OMV și Shell.

Articol de Petâr Karaboev Traducerea: Mirela Petrescu/pmirela/fmatei