Dosarul de plagiat al lui Kovesi de la Cluj a fost trecut la „confidențial”

Dosarul de plagiat al lui Kovesi de la Cluj a fost trecut la „confidențial”

Urmele dosarului lui Laura Codruța Kovesi au fost îndepărtate de pe portalul Tribunalului Cluj și a Curții de Apel Cluj pentru a nu mai putea fi găsit de internauți.

Kovesi. Dosarul care se referă la plagiatul Laurei Codruța Kovesi are numărul 1145/117/2017. O simplă accesare a portalului Justiției Române, nu te duce, cum ar fi normal, la acest dosar.

În 2017, asociația Graur, care se ocupă de pagiate, a demarat un proces împotriva Ministerului Educației și a Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI). Motivul a fost reprezentat de refuzul celor două instituții de a verifica lucrarea de doctorat scrisă de Kovesi. În jurul acestei lucrări s-a iscat o mare controversă, la vremea respectivă existând acuzații de plagiat.

Dosarul s-a judecat la Curtea de Apel Cluj, unde cererea celor de la Graur a fost respinsă. Ulterior, dosarul a dispărut de pe portalul instanțelor de judecată.

Ne puteți urmări și pe Google News

„În acest moment am considerat că toate condițiile care ar fi necesare pentru tratarea solicitării au fost îndeplinite. Adică a identificat, în mod profesionist, dovezile care privesc integritatea tezei neconforme, a sesizat organele competente care sunt responsabile potrivit legii de asigurarea eticii în învățământul superior și cercetare. A pus la îndemână organelor competente toate capetele de probă care dovedesc plagiatul multiplu care afectează teza în discuție, a solicitat ca fiecare plagiat individual să fie analizat în parte și rezoluția asupra faptei să fie pronunțată tot în mod separat. În mod cu totul inexplicabil, sesizarea noastră nu a fost niciodată tratată în ciuda faptului că aceasta îndeplinea și condiția de prima depusă în cauză”, se arată în actele de la dosar, potrivit Gazeta de Cluj.

O practică a instanțelor clujene

Regulamentele interne ale instanețelor de judecată prevăd obligativitatea înregistrării pe portal și în ECRIS a tuturor dosarelor de judecată. Cu toate astea există o portiță de scăpare pentru VIP-uri. Grefierul poate bifa rubrica ”confidențial” în programul Ecris, și astfel dosarul nu se mai poate vedea pe portal.

În 2013, EvZ a scris despre dosarul șefului Poliției Cluj, de la acea vreme, chestorul Ioan Păcurar. Acesta era judecat de comisia pentru controlul averilor, pentru că nu putea justifica suma de 197.000 de euro.

Deși informația era publică, pe portalul Curții de Apel Cluj nu exista nicio informație legat de acest proces. Totul fiind un mare secret.

Oficial, dosarul a primit numărul 615/33/2013, dar acesta nu poate fi accesat pe portalul Curţii de Apel Cluj. Deşi, oficial acest dosar exista şi se afla  la pe masa judecătorilor, mesaul era clar.  ”Nu am găsit niciun rezultat pentriu dosarul numărul 61/33/2013”.

Cei de la Curtea de Apel Cluj au recunoscut că dosarul era trecut la ”confidențial” și l-au trecut mai apoi la public.