Pașaportul de vaccinare. Președintele Consiliului European: Ar fi o frustrare uriașă

Pașaportul de vaccinare. Președintele Consiliului European: Ar fi o frustrare uriașă

Președintele Consiliului European, Charles Michel, este în favoarea unei dezbateri cu privire la un certificat de vaccinare în statele membre UE. Charles Michel a apreciat însă că nu este momentul pentru o asemenea măsură.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, este în favoarea unei dezbateri privind un certificat de vaccinare împotriva coronavirusului în statele membre ale Uniunii Europene.

Cu toate acestea, el a subliniat pericolul introducerii lui prea repede. „Ar crea o frustrare uriașă”, a declarat el, duminică, la postul public de olandez NPO „Buitenhof”.

Ideea introducerii unui „pașaport de vaccinare” a fost pusă pe masă la începutul acestei săptămâni de către prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis, scrie Belga.

Ne puteți urmări și pe Google News

Garanție pentru libertatea călătoriilor

Mitsotakis, care dorește să reînvie sectorul turistic important al țării sale, cât mai curând posibil după criza pandemiei, nu vrea să facă din vaccinare o condiție explicită pentru călătorii.

Cu toate acestea, premierul grec argumentează că o garanție a călătoriilor nestingherite ar putea motiva oamenii să opteze pentru un vaccin.

Charles Michel a declarat că înțelege că aceasta este o problemă delicată. Deoarece unii ar putea avea impresia că vaccinarea va deveni de facto obligatorie.

„Dar nu pentru că o dezbatere este complicată sau sensibilă, trebuie evitată”, a nuanțat Michel, duminică.

Când și cum?

Potrivit președintelui Consiliului European, adevărata dezbatere va fi deschisă săptămâna viitoare.  În ultimele săptămâni au existat deja discuții informale între liderii țărilor din UE, a spus el.

Potrivit lui Charles Michel au apărut două întrebări. „Suntem de acord cu principiul introducerii unui certificat și, dacă suntem de acord, când este potrivit?”

Un astfel de pașaport de vaccinare necesită ca multe persoane să fi fost deja vaccinate, a spus Michel.

„Dacă ar fi să punem în aplicare acest lucru prea curând, ar crea o frustrare gigantică”, a comentat el.